Φόρεσαν πάλι τη στολή οι ράμπο

Αν κάνοντας τη βόλτα σας στα εμπορικά καταστήματα εμφανιστούν μπροστά σας τρεις άνδρες ντυμένοι με μπλε ραφ κοστούμια, σιελ πουκάμισο και γραβάτες με διαγώνιες κόκκινες, μπλε και μπεζ ρίγες, μην αιφνιδιαστείτε. Το ΣΔΟΕ ανέσυρε, ύστερα από έξι χρόνια αχρησίας, τις στολές υπηρεσίας από την ντουλάπα και άρχισε ελέγχους στην εορταστική αγορά με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων. Σε έλεγχο μπορεί να υποβληθούν οι καταναλωτές και από γυναίκες ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση, ο κώδικας ένδυσης προβλέπει μπλε ραφ ταγέρ και φουλάρι στις ίδιες αποχρώσεις με τις γραβάτες των ράμπο.
Οι ένστολες πεζές περιπολίες στην αγορά άρχισαν τις παραμονές των Χριστουγέννων και οι πρώτοι στόχοι ήταν τα εμπορικά κέντρα της Κηφισιάς, του Πειραιά και της Αθήνας στην οδό Ερμού. Το πρόγραμμα βγαίνει κάθε πρωί στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς, όπου η Διεύθυνση Ελέγχων δίνει εντολές σε περίπου 50 ελεγκτές. Συγκροτούνται ειδικά συνεργεία από τρεις ελεγκτές, οι οποίοι φορούν τη στολή εργασίας τους και κάνουν ελέγχους στην εορταστική αγορά.
«Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στην έκδοση αποδείξεων. Αν εντοπιστεί πελάτης χωρίς απόδειξη, τότε ο ελεγκτής μπαίνει στο κατάστημα και διενεργεί προσωρινό έλεγχο βεβαιώνοντας τις όποιες παραβάσεις και καταλογίζοντας τα πρόστιμα που προβλέπονται από τους νόμους», εξηγεί στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ και διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ποινή για τους καταναλωτές που δεν έχουν απόδειξη. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο καταστηματάρχης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινές που αρχίζουν από απλά χρηματικά πρόστιμα και φτάνουν μέχρι το λουκέτο στο κατάστημα ή ακόμα και το Αυτόφωρο, καθώς οι ισχύοντες νόμοι ενσωματώνουν σχετικές διατάξεις.

 

Πετυχημένη συνταγή. «Πρώτος στόχος μας δεν είναι ούτε τα πρόστιμα ούτε τα λουκέτα και το Αυτόφωρο. Κύριο μέλημά μας είναι να δοθεί και πάλι η αίσθηση ελέγχου στην αγορά», συμπληρώνει η ίδια πηγή αναδεικνύοντας μια άλλη διάσταση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ελέγχων για τα έσοδα του Δημοσίου. Οπως τονίζει, «έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, όταν το μέτρο των ένστολων περιπολιών ήταν ενεργό, ότι στην περιοχή όπου εμφανιζόταν συνεργείο ελεγκτών με διακριτή παρουσία, η αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τιμολογίων αυξανόταν έως και 100%. Ο φόβος λειτουργούσε αποτρεπτικά σε όσους σκέπτονταν να μην κόψουν απόδειξη».
Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του μέτρου, οι ένστολες περιπολίες από το ΣΔΟΕ είχαν εγκαταλειφθεί μετά το 2005. Ωστόσο τα κοστούμια και τα ταγέρ φυλάχτηκαν και τώρα, ύστερα από εντολή του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, πρώην εισαγγελέα Ι. Διώτη, βγήκαν και πάλι στο προσκήνιο κατόπιν και σχετικών προτροπών του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το ΣΔΟΕ πρέπει να βάλει στολή και να βγει στους δρόμους. Για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να επιβάλει την έκδοση αποδείξεων», έλεγε τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, για να γίνει πράξη σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε πρώτη φάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και δεν αποκλείεται να καθιερωθούν και στη συνέχεια, στο σύνολο της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *