Χωρίς μισθούς στο Δημόσιο για δύο μήνες

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, στην κυριολεξία, τους έχουν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση και την απογοήτευση.

Σε αυτή τη φάση, μάλιστα, χιλιάδες υπάλληλοι εκτός των άλλων θα μείνουν, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, για ένα δίμηνο χωρίς να πάρουν χρήματα στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα είναι να σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στον ΟΕΚ, όπου ζευγάρι, βλέποντας ότι μένει στον δρόμο, απειλούσε να πηδήξει από το κτίριο του οργανισμού, ο οποίος, μαζί με τον ΟΕΕ, αναμένεται να κλείσει έπειτα από απαίτηση της τρόικας.

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», σε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που συντάσσεται από την κυβέρνηση, προκειμένου να φανούμε συνεπείς απέναντι στους δανειστές μας, θα περιλαμβάνεται πλήθος διατάξεων που επηρεάζουν τόσο το ύψος των μισθών όσο και αυτές καθαυτές τις θέσεις εργασίας.

Υπογράφοντας το Μνημόνιο, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ο εφαρμοστικός νόμος του προηγούμενου Οκτωβρίου προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες, μόλις δημοσιευτούν στο ΦΕΚ, θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές μισθών. Με βάση όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο, δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η μία αφορά την έκδοση τεσσάρων εκκρεμών υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου και η δεύτερη την υιοθέτηση νόμου για τον καθορισμό προθεσμίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου της γενικής κυβέρνησης και την ανάκτηση των αχρεωστήτωε καταβληθέντων μισθών από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Και αυτό γιατί η αναφορά του Μνημονίου είναι σαφέστατη: Σε όσες υπηρεσίες ή φορείς του Δημοσίου δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το ενιαίο μισθολόγιο, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να βρεθεί τρόπος να κρατηθούν τα χρήματα των περικοπών από τον περασμένο Νοέμβριο. Εχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από τότε. Δεδομένου ότι οι περικοπές του μισθολογίου φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις και στο 20%, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αρκετοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην εισπράξουν καθόλου μισθό για έναν μήνα. Αρα θα κάνουν δύο μήνες να πάρουν χρήματα στα χέρια τους. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να χρειαστεί ακόμη και να επιστρέψουν κάποια ποσά!

Επίσης, το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει μια διαδικασία προαγωγών, μέσω της οποίας ο εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει έναν λίγο καλύτερο βασικό μισθό λόγω της προϋπηρεσίας του. Ούτε από αυτό όμως θα πρέπει να περιμένουν φως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το Μνημόνιο ορίζει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία προαγωγή μέχρι να μελετηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

«Η κυβέρνηση αναθέτει μια εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Αυτή η εκτίμηση επικεντρώνεται στις μισθολογικές ωριμάνσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στον νέο μηχανισμό προαγωγών. Αν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012. Ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προ της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγών» αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Ακόμη, «κούρεμα» αποδοχών θα πρέπει να περιμένουν και οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς προβλέπεται η μείωση των εφημεριών με στόχο την εξοικονόμηση 50.000.000 ευρώ. Οσον αφορά το «κούρεμα» αποδοχών όσων κατατάσσονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, καθηγητές, δικαστικοί, στρατιωτικοί), αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα, ίσως και από την 1η Μαρτίου!

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Μέσα από το κλείσιμο των οργανισμών (μεταξύ των οποίων είναι και ο ΟΕΚ, αλλά και η Εργατική Εστία) θα πρέπει να υλοποιηθεί ο στόχος για απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012. Οσοι απομακρυνθούν θα μπουν σε διαδικασία εργασιακής εφεδρείας και θα τους καταβάλλεται για ένα 12μηνο μόνο το 60% του βασικού μισθού, ποσό όμως το οποίο θα συμψηφίζεται με την αποζημίωση απόλυσής τους. Μείωση προσωπικού σε ποσοστό 30% αναμένεται και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τα οποία θα κλείσουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενιαίο ταμείο.

Πηγή

2 σχόλια σχετικά με το “Χωρίς μισθούς στο Δημόσιο για δύο μήνες”

  1. Έ ρε γλέντια!

    Έ ρε απλήρωτες δόσεις δανείων και καρτών στις τράπεζες!

    Έ ρε φωτιά που θα πάρουν τα τηλέφωνα!

  2. Ε ρε και μετά λένε οτι φταίει ο ντουνιάς
    που βλέπει “κεριά” αναμμένα και χαμογελάει σαν χαζός την επομένη της κάθε “φιέστας”
    ή της Ανάστασης ,πολύ πριν το Πάσχα με τα κεράκια και τα βαρελότα της…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *