Άδεια τα δημόσια ταμεία, πάμε σε νέα μέτρα

Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι για τα έσοδα του Δημοσίου στο πρώτο δίμηνο του 2013 καθώς όλες οι κατηγορίες παρουσιάζουν υστέρηση κυρίως λόγω της βαθειάς ύφεσης και την εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Όπως φαίνεται η οικονομική πολιτική έφτασε στο σημείο καμπής μετά από το οποίο κάθε φορολογική επιβάρυνση οδηγεί σε μεγαλύτερη αναλογικά υστέρηση.

Με τα έσοδα όμως από τις αποκρατικοποιήσεις να παραμένουν στο απόλυτο μηδέν, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παγωμένες και τη είσπραξη οφειλων από μεγάλους φοροφυγάδες να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός τα Δημόσια οικονομικά φαίνεται ότι βρίσκονται σε πολιτικό χειμώνα. Η τρόικα αντιλαμβανόμενη της πλήρη αποσάρθρωση του μηχανισμού και την έλλεθψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων επαναφέρει τη γνωστή συνταγή, απειλώντας με ευθανασία την οικονομία: Ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Έτσι αποδεικνύεται ότι το πλεόνασμα τον Ιανουάριο ήταν πλασματικό και όπως έχει επισυμανθεί πολλές φορές, οφειλόταν στην άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό και και σε έκτακτες περιστάσεις.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο είναι οι αρνητικές χρηματορροές. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές περισσότερα απ όσα αρχικά υπολογιζόταν, επιβαρυνόμενα με πρόσθετα έξοδα για τόκους και χρεολύσια.

Παράλληλα θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο χρέος περισσότερο απ όσο είχε αρχικά εκιμηθεί εκτροχιάζοντας τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητά του και αναγκάζοντας το ΔΝΤ να ζητήσει επιπλέον μέτρα ή να κλείσει την κάνουλα…

Τα στοιχεία του εκτροχιασμού

Ο ΦΠΑ είναι μειωμένος τον περασμένο μήνα σε ποσοστό άνω του 17%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν μειώση περίπου 500 εκατ. ευρώ γεγονός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπει τους πολίτες όχι μόνο να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις αλλά και να μην ζητούν αποδείξεις για να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Η πτώση του ΦΠΑ οφείλεται σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών τόσο στη μείωση του τζίρου της οικονομίας ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης όσο και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο απυρόβλητο.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του πορίσματος του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι γίνεται έργο κατά της φοροδιαφυγής. Ομως τα αποτελέσματα των εσόδων δεν επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα επιτευχθεί εφέτος ο στόχος των εσόδων.

www.sofokleousin.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Άδεια τα δημόσια ταμεία, πάμε σε νέα μέτρα”

  1. Ποσο γελοιος πρεπει να ‘σαι για να το παιζεις ακομα υπουργος οικονομικων σε μια βιασμενη οικονομια οπου δεν εφαρμοζεται τιποτα απ’ οσα θελεις να εφαρμοσεις.
    Στην πραγματικη ζωη οταν αποτυγχανεις αποσυρεσαι.
    Στην ελληνικη πολιτικη σκηνη οταν αποτυγχανεις παντα φταινε οι αλλοι.
    Κοπροσκυλα, που τολματε να κατηγορειτε εναν ολοκληρο λαο ως φοροφυγα επειδη δεν βγαινουν τα παρανοικα σας νουμερα.

  2. Σιγά να μην γεμίζαν τα ταμεία !!!!! αυτός που τα έχει το πολύ-πολύ να βγάλει απο την αριστερή τσέπη και να τα βάλει στην δεξιά, οχι να πληρώσει φορολογία.
     
    ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ??????????
     
    απο το 2004 ξέραμε οτι σκοπός τους ήταν να φτάσουν μισθούς και συντάξεις στα 350 ευρώ…..
     
    όλα αυτά που έγιναν , συνέβησαν συμφωνα με το αρρωστημένο σενάριο που είχαν γράψει αυτοί για εμάς , χωρίς εμάς!!!!!
     
    εμείς απλά κοιμόμασταν (πρώτη εγώ) και στρουθοκαμηλίζαμε………τελικά το “ραγιά” δεν τον ξεπεράσαμε ποτέ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *