Άλλα 5 χρόνια παράταση στα «κόκκινα» δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας

Το «πράσινο φως» για τη ρύθµιση σε ορίζοντα δεκαετίας των «κόκκινων» δανείων αγροτών που έχουν περιέλθει στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank ανάβει µε απόφαση που δηµοσιοποίησε τη Μεγάλη Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με την απόφαση η οποία αφορά, όπως σηµειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ, 31.000 αγρότες τα δάνεια των οποίων µπορούν να ρυθµιστούν «µε ιδιαίτερα επωφελείς όρους», ουσιαστικά διπλασιάζεται ο µέγιστος χρόνος διευθέτησης από τα 5 χρόνια (που ήταν σήµερα) στα 10. Η επέκταση  αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεµάτων κατά την οποία εγκρίθηκαν, ύστερα από διαβούλευση µε τους εκκαθαριστές (εν προκειµένω τον κ. Μαράντο), τα σχέδια στρατηγικής των υπό εκκαθάριση τραπεζών για τη φετινή χρονιά. 

Σύµφωνα µε στοιχεία που περιελάµβανε έκθεση της Task Force των δανειστών για την αγροτική οικονοµία, το σύνολο των επισφαλών γεωργικών δανείων που έχουν παραµείνει στο χαρτοφυλάκιο της «κακής», δηλαδή της υπό εκκαθάρισης Αγροτικής ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ. ∆ιακρίνονται δε σε τρεις κατηγορίες πιστώσεων που άρχισαν να χορηγούνται από την ATE από το 2003: Τα Ανοικτά ∆άνεια Αγροτών (Α.∆.Α.) που ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, τα Ενιαία Μακροπρόθεσµα Ανοικτά ∆άνεια Αγροτών (Ε.Μ.Α.∆.Α.) που κυµαίνονται σε 200 εκατ. και η ρύθµιση 100/200 στην οποία είχαν ενταχθεί δάνεια περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγµής καµία λύση δεν έχει δοθεί πάνω στα δάνεια αυτά από τον εκκαθαριστή ενώ και η πολυδιαφηµισµένη ρύθµιση που είχε εξαγγελθεί επί θητείας Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έµεινε στα χαρτιά καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε εξαγγείλει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος ∆ένδιας στη σύντοµη παραµονή του στο εν λόγω υπουργείο χωρίς όµως να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Είναι γνωστό ότι πολλά από τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια αφορούν µικρές και πολύ µικρές γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις. Ακόµα πιο θολό είναι το τοπίο γύρω από τα δάνεια συνεταιρισµών όπου εκεί σε αρκετές περιπτώσεις εµπλέκονται και συνεταιρισµοί-σφραγίδες.

Τι αναφέρει αναλυτικά η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος
 
«Στη σηµερινή (σ.σ. 8 Απριλίου 2015)συνεδρίαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεµάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε, µετά από διαβούλευση µε τους εκκαθαριστές, τα σχέδια στρατηγικής των υπό εκκαθάριση τραπεζών για το 2015.
 Με την απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα – σε όλες τις εκκαθαρίσεις – αύξησης της χρονικής διάρκειας της ρύθµισης από πέντε σε δέκα χρόνια. Ειδικά για τους δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας, παρέχεται το δικαίωµα ρύθµισης δανείων 31.000 αγροτών, µε ιδιαίτερα επωφελείς όρους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *