Άρχισε το «κούρεμα» δανείων σε ελβετικό φράγκο!

Το δρόμο του συμβιβασμού με τους δανειολήπτες παίρνουν πλέον οι τράπεζες για δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα οποία «φούσκωσαν» πέρα από κάθε όριο ανοχής από συναλλαγματικές διαφορές, και αποδέχονται πλέον να «κουρέψουν» εν μέρει τις απαιτήσεις τους, χωρίς να φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες, όπου οι πιθανότητες να χάσουν είναι συντριπτικές.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα, τράπεζα προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με δανειολήπτη, ο οποίος είχε υποβάλει αγωγή εναντίον της, και αποδέχθηκε ρύθμιση του δανείου χωρίς να πληρώνει ο πελάτης δόσεις για το μέρος του κεφαλαίου που έχει προέλθει από την ανοδική κούρσα του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει «σπάσιμο» του δανείου συνολικού ύψους 451.789,67 ευρώ σε δύο κομμάτια:

1.    Το πρώτο κομμάτι, ύψους 291.000 ευρώ, θα εξυπηρετηθεί από το δανειολήπτη σε 384 δόσεις των 820 ευρώ, με επιτόκιο 0,5%.
2.    Το δεύτερο κομμάτι (161.789,67 ευρώ), που προέρχεται από τις συναλλαγματικές διαφορές, μένει «στην άκρη» για να διαγραφεί από την τράπεζα, όταν ολοκληρωθεί η εξόφληση του πρώτου κομματιού. Σε περίπτωση, βέβαια, που υπάρξει και πάλι πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του δανείου και αυτό το ποσό θα «αναβιώσει» και θα γίνει απαιτητό από την τράπεζα.

Με άλλα λόγια, αν ο δανειολήπτης αποδειχθεί συνεπής, εξασφαλίζει στη λήξη του νέου δανείου ένα «κούρεμα» της τάξεως του 35%, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να πληρώνει ένα δάνειο με σταθερή δόση και χωρίς να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σημειώνεται ότι την παραπάνω λύση έχει προτείνει από καιρό και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενώ τα δικαστήρια εκδίδουν συνεχώς αποφάσεις εις βάρος των τραπεζών και τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματισθεί η «μητέρα των δικών» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς θα συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό συλλογική αγωγή και, εάν το δικαστήριο επιβεβαιώσει το αρνητικό για τις τράπεζες αποτέλεσμα του πρώτου δικαστηρίου, το υπουργείο Οικονομίας θα εκδώσει υπουργική απόφαση που θα είναι δεσμευτική για όλες τις περιπτώσεις.

Τα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι οι τράπεζες αμέλησαν να ενημερώσουν επαρκώς τους δανειολήπτες για τους κινδύνους από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και τις υποχρεώνουν να δέχονται την εξυπηρέτηση των δανείων με βάση την αρχική ισοτιμία φράγκου-ευρώ κατά το χρόνο χορήγησης του δανείου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με νομικούς, το γεγονός ότι μια τράπεζα προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για «κούρεμα» δανείου σε ελβετικό δεν σημαίνει ότι όλοι οι δανειολήπτες θα έχουν την ίδια μεταχείριση. Προς το παρόν, η προθυμία για συμβιβασμό των τραπεζών φαίνεται ότι θα εξαντληθεί σε περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αγωγές, φέρνοντας τις τράπεζες μπροστά σε σχεδόν βέβαιη δικαστική ήττα.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *