«Έκρηξη» στα «κόκκινα δάνεια» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένει το ελληνικό πιστωτικό σύστημα

ΣΕ κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» τελεί το πιστωτικό σύστημα υπό τη σίγουρη, όπως όλα δείχνουν, «έκρηξη» που θα σημειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για τις διαστάσεις που μπορεί να προσλάβει τους επόμενους μήνες η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξυπηρετούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους προς το πιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, της μείωσης των εισοδημάτων και φυσικά της αύξησης της ανεργίας.

Μάλιστα στις τράπεζες ανησυχούν ότι από τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς το «μίγμα» της πίεσης γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο, με δεδομένα τη νέα άνοδο της ανεργίας μετά το πέρας των εποχικών εργασιών, τις περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την επικείμενη εφεδρεία με όποιον τρόπο και αν τελικά εφαρμοστεί και τις αυξανόμενες εισπρακτικές απαιτήσεις από πλευράς του Δημοσίου.

Ήδη τα καθυστερούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 20% του συνόλου και προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο, με σταθερά ανοδική τάση η οποία μάλιστα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.
Το τελευταίο τετράμηνο καταγράφεται άνοδος των επισφαλειών κατά 1% το μήνα ενώ μέχρι πρόσφατα ο ρυθμός ήταν ως 1,5% σε ορίζοντα τριμήνου.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πιστωτικού συστήματος από 14,7% του συνόλου των δανείων που ήταν στο εννεάμηνο του 2011, πήγε στο 15,9% στο τέλος του 2011, για να εκτοξευτεί στο 18,5% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και να ξεπεράσει το 20% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέσα σε εννέα μήνες περισσότερα από 10 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο σύστημα με ό,τι συνεπάγεται για αυτό για την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων για το σχηματισμό προβλέψεων.

Η εκτίναξη των καθυστερήσεων αποδίδεται στη βαθιά ύφεση και την άνοδο της ανεργίας και θέτει εν αμφιβόλω πλέον τις ικανοποιητικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τον έλεγχο της Blackrock τον περασμένο Νοέμβριο. Τα στοιχεία της «ακτινογραφίας» που πραγματοποίησε η Blackrock καθίστανται ουσιαστικά ανεπίκαιρα ενώ οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις και ο τελικός λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνει ακόμη υψηλότερος.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται «τινάζονται στον αέρα» καθώς τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ στο ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο στην επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, απαντούν ανεπιφύλακτα η ανακοπή των συνθηκών ύφεσης ώστε σταδιακά να υπάρξουν θετικές ενδείξεις στην κατεύθυνση της ανάκαμψης.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι πιστεύουν ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί άμεσα η οικονομία, είναι πολύ πιθανό να χαθεί ο έλεγχος και να απειληθεί η βιωσιμότητα του συστήματος, αφού τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τα τραπεζικά επιτελεία είναι η ανησυχητική αύξηση που καταγράφουν οι καθυστερήσεις στην πλέον «σίγουρη» κατηγορία χορηγήσεων, στη στεγαστική πίστη, όπου και διαμορφώνονται στο επίπεδο του 15%.
Η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων μέχρι πρότινος αποτελούσε «ανάχωμα» στις επισφάλειες αφού η αποπληρωμή τουλάχιστον του στεγαστικού ήταν προτεραιότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πλέον οι δανειολήπτες προσπαθούν να καλύψουν πρώτα τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και δευτερευόντως τα υπόλοιπα, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Αναμένεται νομοθετική παρέμβαση

Σε μια ύστατη προσπάθεια να ελεγχθεί το φαινόμενο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη θεσμοθέτηση τρόπων ελάφρυνσης των δανειοληπτών και ήδη συζητά με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με στόχο τη διαμόρφωση της δόσης ως το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Σημειώνεται πάντως ότι την πρακτική αυτή εφαρμόζουν ορισμένες τράπεζες ανά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η ηλικία του δανειολήπτη, δίνοντας τη δυνατότητα επιμήκυνσης ως τα 40 έτη.

Πιο ρεαλιστική λύση θεωρεί η πλευρά των τραπεζών μια εύλογη αύξηση της διάρκειας έτσι που να μειώνει τη μηνιαία δόση και την επανεξέταση των συνθηκών σε ορίζοντα πενταετίας ώστε να προσαρμοστούν εκ νέου οι όροι του δανείου.

Κ. Παπαγρηγόρης

www.express.gr

16 σχόλια σχετικά με το “«Έκρηξη» στα «κόκκινα δάνεια» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένει το ελληνικό πιστωτικό σύστημα”

  1. Από το σημερινό ΕΘΝΟΣ ΄΄Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους έως και τα 99 χρόνια, χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών υπό κατάσχεση για ορισμένη περίοδο΄΄.
    Και διερωτώμαι,
    Α) τα πρόσθετα χρόνια  επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια, εννοεί με τα τρέχοντα επιτόκια ?
    Β) δεν θα υπολογισθούν (δεν θα μπουν) επιτόκια ?
    Γιατί αν ισχύει το (Α), ποιος μαλάκας θα δεσμευτεί ο ίδιος και τα παιδιά του για ένα σαράβαλο.

    1. Αγαπητέ φίλε σου λύνω τις απορίες σου:

      α. Μ ε κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει χαμηλά, αλλά 101% στην πορεία θα αυξηθεί.

      β. Επιμήκυνση σημαίνει και αύξηση των τόκων που θα κληθείς να πληρώσεις. π.χ. Αν έχεις στεγαστικό με μηνιαία δόση 400 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής 20 ετών, για α πέσει η δόση στα 200 ευρώ, δηλ 50%, η διάρκεια αποπληρωμής τριπλασιάζεται στα 60 έτη. Κατάλαβες;

      γ. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα δεσμευθεί. Μην ξεχνάς όμως ότι ο μαλάκας είναι είδος σε αφθονία στην Ελλάδα. 

      Γενικά αυτό που φωνάζουμε από ιδρύσεως του blog, είναι ότι οι τράπεζες προσπαθούν να εισπράξουν “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”. Το αν θα το πετύχουν, εξαρτάται από το πόσα κορόιδα θα τσιμπήσουν και θα υπογράψουν “ρυθμίσεις”.  
       

  2. Μα αυτό λέω αγαπητέ Begar.
    Υπολόγισε αυτή η επιμήκυνση και σε τι τόκους θα επιβαρυνθεί ο ίδιος αλλά ακόμη και τα παιδιά του.
    Απο την άλλη θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου <<οτι μαλάκες είναι όντως είδος σε αφθονία>> και επίτρεψέ με να πόσο καθίκια είναι τα κυβερνητικά επιτελεία αφού δέχονται αυτές τις προτάσεις.
    Μου αρέσει πως πλειάδα εφημερίδων τα μέτρα τα χαρακτηρίζουν <<ανάσα στους δανειολήπτες>>
     

    1. Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολιτικοί μας δεν εργάζονται προς όφελος του λαού όπως θα έπρεπε, αλλά υπέρ συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων. Με τον όρο πολιτικοί, εννοώ ΟΛΟΥΣ, από τέρμα αριστερά, έως τέρμα δεξιά.

      Οι εφημερίδες δεν δημοσιεύουν πια ειδήσεις. Δημοσιεύουν κατασκευασμένα κείμενα, με σκοπό τη χειραγώγηση των μαζών. 
       
       Όταν το καταλάβουμε, τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα.

      1. Θα είναι υπερβολή αν δώσω τον χαρακτηρισμό πως λειτουργούμε σαν κότες.
        Πιστεύω πως ο περισσότερος κόσμος έχει αντιληφθεί τα παιχνίδια των κομμάτων, τραπεζών και μαζικών μέσων ενημέρωσης.
        Αλλά εδώ σταματάμε.
        Υπάρχει τόση αδράνεια …….
         

  3. Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό.
    Τόσα ψέματα, τόσα μέτρα, ο κοσμάκης γέμισε με χίλια δυό προβλήματα … , τα βλέπει και τα βιώνει σε καθημερινή βάση και μου λές πως έχει ακόμη άγνοια.
    Αν είναι δυνατόν.
     

    1. Ο κοσμάκης αισθάνεται σα να τον χτύπησε αυτοκίνητο στο δρόμο, αλλά δεν πρόλαβε να πάρει τον αριθμό κυκλοφορίας και δεν ξέρει ποιον να κατηγορήσει.

  4. καλημέρα παιδιά. Χαίρομαι που είστε όλοι καλά.
    Συμφωνώ και με τον pantnt30 & Begar , δυστυχώς ζούμε σε κράτος με παντελή έλλειψη δικαίου για τον πολίτη και δεν εννοώ μόνο για  την αντιμετώπιση που έχουμε απο τις τράπεζες.
    Και ναι ως λαός τελικά είμαστε “κότες” αφού ανεχόμαστε τα πάντα απο τα ανδρείκελα που μας κυβερνούν…κρίμα

  5. Καλημέρα σε ‘ολους και συγνώμη για το μακροσκελές μου κείμενο.
    Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν έχουν άγνοια αλλά δεν τολμούν και να σηκώσουν κεφάλι. Τόσα χρόνια πολιτική εξουσία, κρατικός μηχανισμός  μας “μπούκωναν” με δανεική ανάπτυξη, έκαναν τα χατίρια διορίζοντας, μιζάροντας, μοιράζοντας δουλειές στους “δικούς τους” και ένα άρρωστο κοινωνικό σύστημα ζόυσε με σκοπό μια θέση στο δημόσιο για να βγάζει έυκολα λεφτά (με “θεμιτό” τρόπο του στυλ  “θα κάθεσαι και θα πλωρώνεσαι μηνας μπαίνει μήνας βγαίνει”, ή με αθέμιτο του στυλ “θα κάθεσαι και θα πλωρώνεσαι μηνας μπαίνει μήνας βγαίνει, θα έχεις και τις αρπαχτές σου”). Και οι υπόλοιποι της “ιδιωτικής πρωτοβουλίας” διαγκωνίζονταν ποιός θα δώσει το μεγαλύτερο “δωράκι” για να αρπάξει τις δουλειές του δημοσίου με στημένους διαγωνισμούς ή αναθέσεις.
    Οι τράπεζες ταϊζαν με την ντόπα των δανεικών τον κόσμο που αφελώς πίστευε ότι το δικό του βιωτικό επίπεδο θα ανεβαίνει συνέχεια αρα δικαιούται την κατανάλωση, ενώ Αφρικάνοι και Ασιάτες είναι καταδικασμένοι, σαν “κατώτερα” όντα που είναι, να ζούν στην εξαθλίωση και στην φτώχεια.
    Όλα ταπαραπάνω “μαλθακοποίησαν” (sic) μεγάλα στρώματα της κοινωνίας όπου το must της εποχής ήταν να κυκλοφορείς με το τελευταίο μοντέλο 4χ4 ή να μπορείς να περηφανεύεσαι στους φίλους σου ότι έχεις κάνει reserve την ξαπλώστρα σου στην τάδε ήστην δείνα παραλία του εκάστοτε κοσμικού νησιού, 6 μήνες πρίν, και την έχεις πληρώσει με την golden πιστωτική σου κάρτα . Ε, λοιπόν αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να αντιδράσει με τίποτα. Θα κάθεται έντρομος στο σπιτάκι του βλέποντας το νυχτερινό δελτίο και θα ζει με την “παραμύθα” ότι όλα αυτά είναι ένα κακό όνειρο, και όπου να είναι έρχεται η ανάπτυξη και “πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι”.
    Υ.Γ. Όταν κάποιοι (3% με βάση τα γκάλλοπ) φώναζαν ενάντια στην διεξαγωγή των  Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα γιατί μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι εργολάβοι και οι μεσάζοντες, αντιμετωπίστηκαν απο όλους τους υπόλοιπους  σχεδόν σαν εθνικοί προδότες, στην καλύτερη περιπτωση δε σαν μεμψίμοιροι καταστροφολόγοι.

    1. Φροντίζουν γιαυτό τα ΜΜΕ να προβάλουν δηλαδή ως εθνικό συμφέρον το συμφέρον των αφεντικών τους.
      Κάθε αντίθετη φωνή είναι προδοτική.
      Ερώτηση
      Άραγε η παραμονή στο ευρώ με κάθε κόστος που μας πλασάρουν τώρα ως εθνικό συμφέρον τα γνωστά ΜΜΕ, είναι το εθνικό συμφέρον ή το συμφέρον των αφεντικών τους?

  6. Η κυβέρνηση επίσης θα προβει και σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη ενισχύοντας τον…..εξωδικαστικό συμβιβασμό!!!! Μας δουλευουν??? Πως μπορείς να ενισχύσεις το συμβιβασμό δυο μερών που κατα κανόνα δεν μπορούν να τα βρούν? Παιδια βρειτε τα να σας κεράσω τουλούμπα? Ο σκοπός ειναι να προβεί σε βελτιωτικές αλλαγές που να κάνει πιό γρηγορη τη διαδικασία και να ορίσει και εκει πλαφόν στις πληρωμές μέχρι 30% η και λιγότερο ανάλογα με τη δυνατότητα του δανειολήπτη. Δέν γίνεται να υπάρχουν αποφασεις που αφηνουν το δανειοληπτη να ζήσει με 400 ευρώ! Καλύτερα να παρατείνουν τη διαρκεια της ρυθμισης μεχρι και 8 χρόνια αλλα με μικρότερες καταβολές αλλα όχι οπως προτειναν οι Σπυρακος / Κουτρουμανης να ξεκινουν αμέσωςοι πληρωμες με την αιτηση γιατι αφ ενος καταργεις καθε περιοδο χαριτος και αφετερου δεν ειναι εξασφαλισμένη και η επιτυχία της αίτησης. Για την πρωτη κατοικια να ισχυσουν ρυθμίσεις για πιό πολλά χρονια, πάλι με όριο εισοδήματος. Να ενταχθουν και οι μικροεμποροι σε αυτο το νομο οπως επρόκειτο να γίνει και να υπαρχει και το ακατασχετο ενός τραπεζικου λογαριασμού μεχρι 2000 ευρω. Το πιό βασικό….ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΜΑΛΑΚΙΑ!!!

  7. …….Και φώναζε σήμερα το πρωι ο Καμπουράκης: “Αποκλειεται να διαγραφούν δάνεια.Αποκλείεται.Αφήστε που λένε κάποιοι μην πληρώνετε γιατι θα γίνει κούρεμα”.
    Και μετά μου λες να ξυπνήσει ο λαός, ενώ όλα κατευθύνονται από τέτοιους καλοταϊσμένους δημοσιογράφους.

    Καλή εβδομάδα σε όλους. 

    1. Μα ακριβώς επειδή όλα κατευθύνονται από τέτοιους, πρέπει να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.
      Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους δανειολήπτες, αλλά για όλα: πολιτική, οικονομία, επικοινωνιακά τεχνάσματα που επηρεάζουν ηλικιωμένους και αγράμματους κλπ κλπ 

    2. Ετσι για να μην ξεχνιομαστε ποιος ειναι ο Καμπουρακης ….
       
      http://www.youtube.com/watch?v=mTpPj8Ums40
       
      Δεν ειδα καμια αγωγη απο μερους του προς Λαζοπουλο μεχρι τωρα οποτε … “ουδεν μονιμοτερον του προσωρινου” …. αν ειναι να μιλαμε για εντυπωσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *