Έξοδος της Ελλάδας θα φέρει ανεργία 13% στην ευρωζώνη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δυσμενή εικόνα για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας σκιαγράφησε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), κυρίως σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Την ίδια ώρα και τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη, βάσει των ανακοινώσεων της Eurostat, αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας στις περισσότερες χώρες είναι το λιγότερο προβληματική.

Ο Έκεχαρντ Έρνστ, οικονομολόγος του ILO, υποστήριξε, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, ότι  ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Ο μέσος όρος της ανεργίας θα “ανέβει” στο 13% στην ευρωζώνη εάν αποχωρήσει η Ελλάδα», τόνισε.
Ο οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού έσπευσε να προσθέσει ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία. Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Έρνστ.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες του Νότου, οι οικονομολόγοι του ILO εκτιμούν ότι η ανεργία στην Ισπανία θα φθάσει στο 27,7% το 2014, με αυτήν μεταξύ των νέων να διαμορφώνεται στο δυσθεώρητο επίπεδο του 27,7%.
Εάν, δε, η αποχώρηση της Ελλάδας σημάνει και τη διάλυση της ευρωζώνης, τότε το ILO σκιαγραφεί ένα ακόμη πιο δυσμενές μέλλον. Σε αυτήν την περίπτωση η ανεργία στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα είναι 6,8%), στη Γαλλία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

Ο επικεφαλής του ILO, Χουάν Σομάβια, έχει κατ’Α επανάληψη συμβουλεύσει τους ηγέτες της ευρωζώνης, πέραν της εφαρμογής προγραμμάτων ορθής δημοσιονομικής πολιτικής, να στηρίξουν και την ανάπτυξη, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Σαφώς οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν τρόπους να λύσουν το θέμα της συνεχιζόμενης αύξησης των ανέργων, με δεδομένο ότι η ανεργία στην περιοχή διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 11,3% τον Ιούλιο. Αν και διατηρήθηκε αμετάβλητη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το γεγονός ότι παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα έντονης ανησυχίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις 17 χώρες της ευρωζώνης έφθασε στα 18 εκατ. τον Ιούλιο, με την Ισπανία να διατηρεί για έναν ακόμη μήνα τη δυσάρεστη πρωτιά του μεγαλύτερου ποσοστού ανεργίας. Η ανεργία στη χώρα έφθασε στο 25,1%, ενώ στον αντίποδα το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Αυστρία, φθάνοντας στο 4,5%.

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *