Έρχεται τσουνάμι διαταγών πληρωμής 4 δισ. για οφειλές από “κόκκινα” δάνεια

Τσουνάμι διαταγών πληρωμής για την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναμένεται τον ερχόμενο μήνα από τις τράπεζες. 

Οι διαταγές πληρωμής που αναμένεται να λάβουν χιλιάδες οφειλέτες δανειολήπτες υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ, αποτελώντας το πρώτο, μεγάλο κύμα νομικών ενεργειών που έχουν ωριμάσει από τις τράπεζες. Πρόκειται για καταγγελίες δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες στις αρχές του 2017 και οι οποίες παίρνουν πλέον τη μορφή εκτελεστών τίτλων με τις επικείμενες επιδόσεις των διαταγών πληρωμής. Πράγμα που σημαίνει ότι ως αμέσως επόμενο στάδιο, φέρνουν για τους μεν “κόκκινους” δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για τους δε “κόκκινους” δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, έρευνα για την ακίνητη περιουσία τους.

Ενώ το πρώτο κύμα διαταγών πληρωμής είναι προ των πυλών, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν μετά το καλοκαίρι οι νέες καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό την εντεινόμενη πίεση του SSM για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την ανάκτηση ενεχύρων, οι τράπεζες προχωρούν πλέον σε καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι στις 360 ημέρες καθυστέρησης, όπως συνήθιζαν μέχρι πρότινος, αλλά στις 210 ημέρες καθυστέρησης. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2016, οι καταγγελμένες απαιτήσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Ωστόσο αυτές στην πλειοψηφία τους, δεν προχωρούσαν μέχρι την έκδοση διαταγής πληρωμής, κάτι για το οποίο πίεσε εντόνως τις τράπεζες ο SSM. Μία μορφή της πίεσης αυτής είναι και οι πωλήσεις καταγγελμένων χαρτοφυλακίων που εγκαινίασε η Eurobank, με την πρόσφατη πώληση καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων στην Intrum, και αναμένεται να ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες τράπεζες. 

Απώτερος σκοπός των ολοκληρωμένων πλέον νομικών ενεργειών των τραπεζών είναι η ετήσια αύξηση των εισπράξεων οφειλών, κατόπιν συνεχώς αυξανόμενων ταμειακών εισροών από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης συνολικής κάλυψης των καταγγελμένων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι υψηλότερος έναντι των άλλων κατηγοριών και ανέρχεται στο 104,7%. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διενεργήσει προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 60,7% του δείκτη) για τις καταγγελμένες απαιτήσεις, ενώ υφίστανται και εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 40% του δείκτη).

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *