Έτσι θα «ξεφορτωθούν» 50 δισ. κόκκινα δάνεια οι τράπεζες!

Φιλόδοξους στόχους κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον εποπτικό μηχανισμό (SSM) θέτοντας τον πήχη για τα κόκκινα δάνεια στα 35-40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Κάτι που σημαίνει 50 δισ. ευρώ χαμηλότερα στα κόκκινα δάνεια από τα τρέχοντα επίπεδα.

Με τρεις δράσεις θα… κουτσουρευτούν τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από τρεις παράλληλες δράσεις: τιτλοποιήσεις-πωλήσεις, πλειστηριασμοί-ρευστοποιήσεις και αποπληρωμές-ρυθμίσεις.

Πρώτον, οι τράπεζες σκοπεύουν να εντείνουν τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων ώστε, μαζί με τις πωλήσεις «κόκκινων πακέτων» να επιτύχουν μείωση των NPEs κατά 25 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Δεύτερον, σχεδιάζουν επιπλέον μείωση 15 δισ. ευρώ μέσω των πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων των εξασφαλίσεων, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με βάση τα φετινά στοιχεία, κάθε μήνα αναρτώνται 2.500-3.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Εξ αυτών, ολοκληρώνονται περίπου το 70-80%, ενώ οι υπόλοιποι αναβάλλονται λόγω ρύθμισης ή ματαιώνονται (σε μικρότερο βαθμό).

Τρίτο «όπλο» στη μάχη των κόκκινων δανείων είναι τα οργανικά αποτελέσματα, δηλαδή οι αποπληρωμές και οι ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν κατά 10 δισ. ευρώ στον συνολικό στόχο. Και τα δύο βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και το διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών, συνεπώς μεγάλο ρόλο θα παίξει ως προς αυτή την παράμετρο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα έτη.

Στα… τηλέφωνα με τον SSM οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Σημειώνεται ότι οι νέοι στόχοι των τραπεζών θα ενσωματωθούν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που θα δημοσιευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι τράπεζες θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον SSM προκειμένου να τεκμηριώσουν τους στόχους αυτούς και κατά πόσο είναι εφικτοί με βάση τις δυνατότητές τους.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν 90 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 47%. Στόχος των τραπεζών είναι ο λόγος NPE/χορηγήσεις να μειωθεί στο 20-22% την επόμενη τριετία αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πώς θα κυμανθούν οι χορηγήσεις που αποτελούν τον παρανομαστή του δείκτη.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *