Έτσι θα προστατεύσετε την κατοικία σας από τους πλειστηριασμούς – Όλα τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι χαμηλότερα από αυτά που σχεδιάζονταν αρχικά.

Η προστασία από τους πλειστηριασμούς έχει διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 και αφορά σε κύρια κατοικία αξίας έως 300.000 ευρώ. Οι δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Να έχουν ετήσιο καθαρό δηλωθέν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους να είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ. Το ύψος των καταθέσεων και κινητών αξιών σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ έως τις 31/12/2014. Εξαιρούνται οι περιοδικές παροχές από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.

Για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία ή περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσοι βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή ένας τουλάχιστον από τους οφειλέτες είναι αποδεδειγμένα άνεργος και παραμένει ως τη λήξη της ισχύος του νόμου, τα παραπάνω όρια αυξάνονται κατά 20%.

Οσοι μπουν στη ρύθμιση υποχρεούνται να καταβάλουν κάθε μήνα στις τράπεζες 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το ξεπερνά, καταβάλλουν 10% μέχρι τις 25.000 ευρώ και 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Από αυτό εξαιρούνται όσοι βαρύνονται φορολογικά με τρία ή περισσότερα παιδιά, άτομα με αναπηρία 67% και άνω και όσοι βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι έως 35.000 ευρώ.

Την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού οι καταβολές αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο, ενώ δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο υπερημερίας για αυτό το διάστημα. Για τους άνεργους οφειλέτες και αυτούς με μηδενικό εισόδημα δίνεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *