«Έτσι όπως τα έκανες, βγάλ΄ τα πέρα μόνο σου τώρα» (πλειστηριασμοί)

Του Γιώργου Καισάριου

Ξαφνικά λοιπόν όλοι ανησυχούν για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ότι τάχα η κακή τρόικα (που τάχα δίνει τις εντολές), θέλει να ξεσπιτώσει όλους τους Έλληνες που έχουν ένα κεραμίδι, με σκοπό (αυτό μου άρεσε) να έρθουν οι Γερμανοί συνταξιούχοι στην Ελλάδα και να τα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Η πλάκα είναι ότι όταν ακούς αυτή την θεωρία σε πολύ μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, σε κάνει να αναρωτηθείς αν το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Ριζοσπάστης για το ΚΚΕ.

Κατ΄ αρχάς να πω ότι τα περισσότερα σπίτια (όχι όλα) που έχουν αγοραστεί στην Ελλάδα τα περασμένα 6-7 χρόνια έχουν αγοραστεί χωρίς προκαταβολή. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δανειοληπτών (όχι όλοι) σήμερα δεν πληρώνουν, κυρίως διότι δεν έχουν (και καλά κάνουν).

Άρα ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τους πάρει η τράπεζα το σπίτι, ουσιαστικά δεν έχουν χάσει τίποτα. Δεν πλήρωσαν τίποτα (εκτός από κάνα 2-3 χρόνια σε δόσεις), ενώ παράλληλα έχουν να πληρώσουν την τράπεζα πολύ καιρό, άρα είναι και κερδισμένοι.

Στην συνέχεια ακούω ότι θα έρθουν κάποια distress funds και θα αγοράσουν τα σπίτια μας για ένα κομμάτι ψωμί, διότι οι τράπεζες θα τα ξεπουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Στην συνέχεια αυτά τα κακά distress funds (του διαβόλου) θα πιουν το αίμα των Ελλήνων κτλ κτλ κτλ.

Σας έχω πει πολλές φορές ότι στις ΗΠΑ κουρεύτηκαν στεγαστικά δάνεια, έτσι ώστε το δάνεια αυτά να είναι στα όρια της πραγματικής άξιας του ακινήτου, με σκοπό να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά.

Για ποιο λόγο λοιπόν οι τράπεζες να πουλήσουν με έκπτωση 60-70% τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται σε hedge funds; Αν είναι να το κάνουν αυτό, να κουρέψουν ένα 50% από το στεγαστικό δάνεια και στην συνέχεια να αφήσουν τους τωρινούς δανειολήπτες να πληρώσουν το υπόλοιπο. Ότι έκαναν δηλαδή και στις ΗΠΑ.

Διότι επί της ουσίας, είτε κουρέψουν 50% το δάνεια του δανειολήπτη είτε το πουλήσουν σε ένα distress fund, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο πράγμα … η ίδια χασούρα θα παρθεί.

Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή για ποιο λόγο θα πρέπει οι τράπεζες να πουλήσουν αυτά τα δάνεια με discount 70% (έχω ακούσει και για μεγαλύτερα νούμερα) και να μην τα βρουν με τους τωρινούς δανειολήπτες.

Επίσης, ουδέποτε έχω καταλάβει για ποιο λόγο έπρεπε εξαρχής να παγώσουν οι πλειστηριασμοί. Για μένα, το πάγωμα είναι μια υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας και των τραπεζών. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα καθώς κυβέρνηση και τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, “έτσι όπως τα έκαναν” (η αγορά τους έχει στο χέρι).

Διότι αν δεν είχαμε παγώσει τους πλειστηριασμούς εξ αρχής, σήμερα θα είχε αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση. Το πάγωμα όμως δημιούργησε 300.000 στεγαστικά δάνεια που δεν πληρώνονται και σήμερα είναι αδύνατον αυτά τα σπίτια να βγουν στον πλειστηριασμό. Από την μια διότι οι τιμές είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες από τις αρχικές τιμές και από την άλλη, ακόμα και με έκπτωση 50% να πουληθούν, δεν θα βρεθούν αγοραστές.

Για άλλη μια φορά δηλαδή, στο όνομα της αριστερίστικης υποκρισίας που χαρακτηρίζει όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα (είπαμε ακόμα και η ΝΔ είναι κομουνιστικό κόμμα), προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε τις διαδικασίες της αγοράς (του πλειστηριασμούς) και σήμερα είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό και ειλικρινά σας λέω, με εξαίρεση να κουρευτούν αυτά τα δάνεια (50% τουλάχιστον), λύσεις δεν υπάρχουν.

Αν νομίζουν οι τράπεζες ότι τις συμφέρει να βγάλουν ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό, ας το κάνουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μπορούν όμως; Και αν νομίζουν ότι μπορούν να αποφύγουν να κουρέψουν τα στεγαστικά δάνεια, έτσι ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να πληρώνει, επίσης να το κάνουν. Ακούω προτάσεις κύριοι …

www.capital.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “«Έτσι όπως τα έκανες, βγάλ΄ τα πέρα μόνο σου τώρα» (πλειστηριασμοί)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *