Έτσι “βοηθάει” τους δανειολήπτες η Alpha Bank. Επιτέλους υπάρχουν κανόνες, εισαγγελέας και αρχές;

Καταγγελία από το http://loutraki1.blogspot.com/

– Δείτε τις πρακτικές “βοήθειας” των πελατών των τραπεζών
– Πως ο πελάτης που έχει πρόβλημα, φεύγει με μεγαλύτερο και επαχθέστερο πρόβλημα χωρίς κανείς να τον προστατεύει, ειδικά όταν το έχει ανάγκη
– Πως ένα δάνειο 21.000 με 10 χρόνια αποπληρωμή, επιβαρύνεται ξαφνικά με επιπλέον 10.000 επειδή ο πελάτης ζήτησε περίοδο χάριτος 12 μηνών!!!!

Έλαβα το ακόλουθο μήνυμα από αναγνώστη του ιστολογίου, αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες όπως εν προκειμένω η Alpha Bank, προφανώς ερήμην του κράτους, της δικαιοσύνης, των νόμων, αλλά και των αρχών πίστωσης και δανεισμού (εφόσον δεν είσαι τοκογλύφος), και θεώρησα σωστό να το περιγράψω.
Τα στοιχεία του αναγνώστη παραμένουν στην διάθεση του Loutraki One για τη τράπεζα, τον εισαγγελέα, αλλά και δικηγόρων ή ανεξάρτητων αρχών που θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με  την περίπτωση. Ας στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα ΕΔΩ

Η επωδός γνωστή. Ο επί σωρεία ετών άριστος στη σχέση του με τα πιστωτικά ιδρύματα, και καλός πελάτης της τράπεζας, εκμεταλλεύτηκε στις αρχές του 2010 το τραπεζικό προϊόν που του προτάθηκε σε μια εκ των επισκέψεων του, ήτοι την συσσώρευση των ανοιχτών υπολοίπων από καταναλωτικό και κάρτες συνολικού ποσού 21.000 ευρώ, σε ένα δάνειο με προνομιακό τελικό επιτόκιο 9%, με διάρκεια αποπληρωμής 10 ετών.
Δυστυχώς για τον πολίτη, μετά από σωρεία ετών συνεχούς εργασίας, έμεινε άνεργος και όχι μόνο αυτό, αλλά και η σύζυγος του, με αποτέλεσμα τα έσοδα του σπιτιού να μειωθούν στο μηδέν, ενώ οι δυνατότητες εύρεσης εργασίας -καθότι και οι δυο άνω των 40 ετών- ελάχιστες προς το παρόν.
Το εναπομένον ποσό μετά τις καταβολές που είχαν προηγηθεί έως τον 12ο του 2010, ήταν 18.100 ευρώ.
Απευθύνθηκε στην τράπεζα, ζητώντας μια περίοδο χάριτος δώδεκα μηνών λόγω της ανεργίας, εξηγώντας ότι σεβόμενος την σχέση του με την τράπεζα επί άνω των 15 ετών, δεν επιθυμούσε να προσφύγει στην δικαιοσύνη (με τον νόμο Κατσέλη περί “κουρέματος”), αλλά ήθελε να συνεχίσει την δανειοληπτική σχέση αφού θα έβρισκε και πάλι εργασία.
Η τράπεζα του αντιπρότεινε περίοδο χάριτος καταρχήν 6 μηνών, με δυνατότητα επέκταστης εφόσον θα ήταν ακόμα σε ανεργία. Ο δανειολήπτης -αποστολέας του μηνύματος- συμφώνησε, όμως έκτοτε άρχισε ο παραλογισμός και η “ληστρική” κατά τον πελάτη αντιμετώπιση.
Τι έκανε η τράπεζα Alpha Bank; Αντί να θεωρήσει το ανεξόφλητο υπόλοιπο ως νέο πιστούμενο κεφάλαιο 18.100 και να υπολογίσει τους τόκους για 6 μήνες και μετά το χρεωλύσιο για το διάστημα αποπληρωμής (όπως είναι το σωστό είτε νομικά, είτε οικονομικά, είτε χρηματοοικονομικά), υπολόγισε το κεφάλαιο 18.100, με επιβάρυνση της δόσης για τους 6 μήνες περιόδου χάριτος, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο μετά από 6 μήνες στα 21.150 ευρώ, άρα ΕΠΙΤΟΚΙΟ 34% για το διάστημα της περιόδου χάριτος!!!!. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εντελώς αυθαίρετα άλλαξε το επιτόκιο της αρχικής σύμβασης από 9% σε 14%, επιβαρύνοντας δηλαδή τον δανειολήπτη συνολικά 7.000 ευρώ. ΝΑΙ 7.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε απλώς να υπολογίσει τους τόκους στο ανεξόφλητο κεφάλαιο για την περιόδο χάριτος, και να το κεφαλαιοποιήσει στο νέο πιστούμενο κεφάλαιο.

Για κακή του τύχη, και μετά την πάροδο των 6 μηνών, ο εν Αθήναις πελάτης της τράπεζας και αποστολέας του μηνύματος, δεν έχει καταφέρει να βρει εργασία, με αποτέλεσμα να ενημερώσει αντιστοίχως την τράπεζα και να ζητήσει νέα περίοδο χάριτος 6 μηνών, βάσει της αρχικής συνεννόησης (ίσως η τράπεζα δεν ήθελε να δώσει εξαρχής τους 12 μήνες για να μπορεί να ξανατροποιήσει ακόμα επαχθέστερα το δάνειο; δεν ξέρω, αλλά….). Η έγκριση δόθηκε και ο πελάτης παρέλαβε τη νέα σύμβαση η οποία όχι μόνο ανέβαζε το επιτόκιο στο 15% (άρα ΕΠΕ άνω του 18% ήτοι σχεδόν διπλάσιο της προ διετίας σύμβασης), αλλά επανακεφαλαιοποιούσε τις νέες δόσεις για την περίοδο χάριτος, ανεβάζοντας το ανεξόφλητο ποσό στα 22.500 ευρώ, ήτοι 1.500 ευρώ περισσότερα από το αρχικό κεφάλαιο, και αφού ο πελάτης είχε ήδη καταβάλει 2.900 ευρώ. Με απλά νούμερα, επιβάρυνση 4.400 ευρώ πλέον των τόκων από την διαφορά επιτοκίου ύψους για το σύνολο της περιόδου, περίπου 6.000 ευρώ, ήτοι ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 10.400 ευρώ εκτός από την αρχική που προβλεπόταν στην πρώτη σύμβαση με το επιτόκιο 9% .

Αυτή είναι η κατάσταση με τις τράπεζες και εν προκειμένω με την Alpha Bank που τόσο πολύ χάρηκε η κυβέρνηση για την συγχώνευση της με την Eurobank (για το τι έγινε πραγματικά πίσω από τα παρασκήνια αυτής της συγχώνευσης, θα επανέλθουμε).
Εσάς δεν ξέρω πως σας φαίνονται, αλλά εμένα προσωπικά μου κάνουν ως επαχθείς και αδιαφανείς διαδικασίες πίστωσης, ασύμβατες και μονομερείς επιβαρύνσεις και εξώθηση όχι μόνο στη χρεωκοπία αλλά και στην δήμευση.
Αφού λοιπόν η Alpha Bank επέλεξε να παίξει έτσι το παιχνίδι, ας είναι προετοιμασμένη και για την δημοσιότητα ή για την προφανή επιλογή του πελάτη της να απευθυνθεί (όπως τουλάχιστον τον συμβούλευσα εγώ) στο Ειρηνοδικείο για την υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο ιδιωτών και στο κούρεμα ή το σβήσιμο του συνόλου του πιστούμενου κεφαλαίου.
Στο κάτω κάτω, η επιλογή θα είναι αποκλειστικά της Alpha Bank, αφού εξ αρχής (και προς τιμήν του…άσχετα αν ο γράφων δεν το καταλαβαίνει και έχει ενστάσεις), ο πελάτης είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αποπληρώσει το δάνειο του, και θα προσπαθήσει για αυτό. Το ότι το κράτος έχει βοηθήσει βέβαια κανείς εκ των δυο ανέργων αυτής της οικογένειας να μην βρίσκει δουλειά ή να τον εξωθεί σε άλλες καταστάσεις, φαίνεται να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.
Όμως ας αναρωτηθούν οι αρχές. Μήπως οι πιστωτική ασυδοσία βοήθησε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε; Μήπως η άνευ ελέγχου και επέμβασης συνεχής πλύση εγκεφάλου για την ανεξέλεγκτη πίστωση και δανειακή επιβάρυνση των πολιτών, δεν μας έχει οδηγήσει ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ σε αυτή την κατάσταση. Ή μήπως ακόμα και εν έτει 2011 όπου το σύνολο του ιδιωτικού τομέα έχει διαλυθεί οι μοναδικοί που έχουν κέρδη και μάλιστα σημαντικά δεν είναι οι τράπεζες. Και εν πάσει περιπτώσει αγαπητοί τραπεζίτες, τα 100 δις που έχετε πάρει, χωρίς να έχετε χάσει και την μετοχική σας σχέση, από το κράτος, θα έπρεπε να σας κάνουν περισσότερο προσεκτικούς και ευαισθητοποιημένους στο δράμα των πελατών σας. Στο κάτω κάτω, αυτοί σας έφτασαν στην τόση σας γιγάντωσης.

Δεν πειράζει. Όπως συμβούλεψα τον αναγνώστη, θα πρέπει να φτάσει το θέμα εκεί που πρέπει. Σε πλήρη δημοσιοποίηση των πρακτικών, ακόμα και στα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα, σε καταγγελία της σύμβασης (όποιος νομικός ενδιαφέρεται….καλοδεχούμενος), και στην προσφυγή στις ανεξάρτητες αρχές προστασίας.
Οψόμεθα αγαπητή Alpha Bank. Θα περιμένω με ανυπομονησία την έκβαση.

olympia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *