Έχετε παράπονα από την τράπεζά σας; Πού πρέπει να απευθυνθείτε – Νέοι κανόνες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Σαφείς κανόνες για τη διαχείριση των παραπόνων σας στην τράπεζα, ορίζει η νέα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, στη βάση κοινοτικής οδηγίας.

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε όταν έχετε παράπονο από μία τραπεζική υπηρεσία, είναι να απευθυνθείτε στο Τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας.

Τα 4 βήματα

Στη συνέχεια, η τράπεζα προχωρήσει στα ακόλουθα βήματα:

  1. Ενημέρωση του Πελάτη για την παραλαβή της υπόθεσης
  1. Διερεύνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Τραπέζης
  1. Επίλυση του ζητήματος
  1. Απάντηση στον Πελάτη

Επιπλέον, μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη της υπόθεσής σας, βάσει των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δηλώσει στην Τράπεζα με έναν από τους κάτωθι τρόπους:

  • Τηλεφωνική επικοινωνία
  • Επιστολή (e-mail ή μέσω φυσικού ταχυδρομείου)
  • Μήνυμα (SMS) στο κινητό σας τηλέφωνο

Σε γενικές γραμμές στόχος των τραπεζών είναι να λάβετε την τεκμηριωμένη απάντηση το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή του ζητήματος.

Οι υποχρεώσεις των τραπεζών

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, οι υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι οι εξής:

  1. Κατά την παραλαβή κάθε παραπόνου το Ίδρυμα παρέχει στον παραπονούμενο βεβαίωση παραλαβής.
  1. Κατόπιν αιτήματος του παραπονούμενου, το Ίδρυμα παρέχει ενημέρωση για την πορεία εξέτασης της υπόθεσής του.
  1. Το Ίδρυμα παρέχει στον παραπονούμενο γραπτή απάντηση εντός σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών, κατ’ ανώτατο όριο, από την υποβολή του παραπόνου.

Όταν, για σημαντικό λόγο, δεν είναι δυνατή η παροχή απάντησης εντός του ως άνω οριζόμενου χρονικού διαστήματος, το Ίδρυμα οφείλει να ενημερώνει με δική του πρωτοβουλία τον παραπονούμενο για την αιτία της καθυστέρησης και να αναφέρει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του παραπόνου και να του παρασχεθεί γραπτή απάντηση.

Στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού, το Ίδρυμα παρέχει, κατόπιν αιτήματος του παραπονούμενου, ενημέρωση για την πορεία εξέτασης της υπόθεσής του.

  1. Σε περίπτωση που η τελική απάντηση που δίδεται δεν ικανοποιεί πλήρως τον παραπονούμενο, το Ίδρυμα περιλαμβάνει στην απάντηση εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση και ρητή αναφορά στη δυνατότητα του παραπονούμενου να απευθυνθεί σε μηχανισμό εναλλακτικής / εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ή/και στην, κατά περίπτωση, αρμόδια Αρχή, εφόσον εμμένει στο παράπονο του.

Τα στοιχεία επικοινωνίας

Μπορείτε να απευθύνεστε στις τράπεζες στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr)

5 σχόλια σχετικά με το “Έχετε παράπονα από την τράπεζά σας; Πού πρέπει να απευθυνθείτε – Νέοι κανόνες (ΠΙΝΑΚΑΣ)”

  1. Υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί κάποιος με την τράπεζα alpha η οποία εδώ κ 5 μήνες χρεώνει τόκους για το πρόγραμμα επιδότησης της ΕΓΔΙΧ χωρίς να εισπράττει τις δόσεις, με σκοπό να πάρει πίσω όλο το ποσό της επιδότησης;;;; Έλεος πια…. Υπάρχουν άλλοι να προβούμε σε ομαδικές μηνύσεις;;;

    1. Καταγγελία στην γενική γραμματεία καταναλωτή . Μου ασφάλεισαν το ακίνητο σε συνεργαζόμενη εταιρία( axa ) χωρίς ενημέρωση και σε εξωφρενική τιμή .( στεγαστικό δάνειο ).Μετά έτρεχαν να να μαζέψουν . Μην κάθεσαι στιγμή και μην τρως λεφτά σε δικηγόρους . Μάζεψε ότι στοιχεία έχεις και στείλε το φάκελο συστημένο .Μιλάμε για την χειρότερη τράπεζα στην ελλάδα

      1. καλησπερα φίλε. τι εννοείς να μαζέψω στοιχεία ? και που να τα στείλω το φάκελο συστημένο… Ειλικρινά αν μπορείς να με βοηθήσεις ενημέρωσε με. Ευχαριστώ

        1. Στοιχεία εννοώ τη σύμβαση σύμφωνα με την οποία πληρώνεις δόσεις – τόκους . Ότι έχεις υπογράψει συμφωνήσει γραπτώς με αυτούς .Αν μπορεί επιλεκτικά να εισπράττει βάση νόμου μόνο τους τόκους η παρανομεί .
          ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΤΕΊΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
          ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ ,ΑΘΗΝΑ
          ΤΚ 10181

  2. Παρακαλώ τα φώτα σας! Μέσω της δικηγόρου μας έχουμε κάνει αίτημα γραπτώς στην Intrum την περασμένη εβδομάδα για πρόταση (δική μας) για εξόφληση δανείου. Δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση από αυτούς. Γνωρίζει κανείς περίπου πόσο διάστημα παίρνει στα funds να απαντήσουν αν κανουν δεκτή ή όχι την πρόταση ενός δανειολήπτη; Υπάχει περίπτωση να μην μας απαντήσουν καθολου; και σε μια τέτοια περίπτωση το επόμενο βήμα ποιό είναι; π.χ κάνουμε αναφορά στη τράπεζα της ελλαδος;

    Επίσης ένα ερώτημα που μου έχει δημιουργηθεί είναι το εξής: Αν ήταν τόσο εύκολο να βγάζει άκρη ένας δανειολήπτης με τα funds (π.χ τηλεφωνική επικοινωνία και ένα αίτημα στη συνέχεια), τότε γιατί υπάρχει η τραπεζική διαμεσολάβηση και ο νέος πτωχευικός;

    Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *