ΑΑΔΕ σε τράπεζες: Στείλτε τις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών για το αφορολόγητο

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την απόφαση για τον τρόπο που οι τράπεζες θα αποστέλλουν τις συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (όπως κάρτες και web banking) που θα κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των φορολογουμένων φυσικών προσώπων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και για να χρησιμοποιηθούν από την Αρχή στις φορολοταρίες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από φέτος και συγκεκριμένα το φορολογικό έτος 2017, προκειμένου να διατηρηθεί η προβλεπόμενη μείωση φόρου κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων που πραγματοποιούν συναλλαγές για την απόκτηση αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών αυτών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η συγκέντρωση των συναλλαγών, εξυπηρετεί πρόσθετα και τις ανάγκες εφαρμογής από την Α.Α.Δ.Ε. για τις Δημοσίες Κληρώσεις.

Οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών, θα πρέπει να αποστέλλουν στη Δ.ΗΛΕ.Δ. τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, μέχρι την 20η του εκάστοτε επόμενου μήνα ή, σε περίπτωση που η 20η συμπίπτει με αργία, μέχρι την επόμενη εργάσιμη.

Η αποστολή των στοιχείων γίνεται από τους Παρόχους μέσω ασφαλούς σύνδεσης σε εξυπηρετητή της Γ.Γ.Π.Σ. (secure ftp). Εκ των Παροχών, ειδικά τα Πιστωτικά Ιδρύματα, επικοινωνούν με τη Δ.ΗΛΕ.Δ. διά της εταιρείας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.), η οποία λειτουργεί ως τεχνική υποδομή παραλαβής των σχετικών αρχείων και προώθησης της πληροφόρησης στην Α.Α.Δ.Ε. προς επεξεργασία. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει στη Δ.ΗΛΕ.Δ. τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, μέχρι την 20η του εκάστοτε επόμενου μήνα ή, σε περίπτωση που η 20η συμπίπτει με αργία, μέχρι την επόμενη εργάσιμη. Ειδικά για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2017, οι Πάροχοι υποχρεούνται επιπλέον να αποστείλουν άπαξ, τα στοιχεία των συναλλαγών για το έτος 2017, συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ., μέχρι τις 2 Απριλίου 2018.

Οι Πάροχοι αποστέλλουν, μέσω αρχείου, συγκεντρωτικά στοιχεία συναλλαγών ανά ΑΦΜ, εξαιρουμένων των ΑΦΜ νομικών προσώπων, για τα είδη συναλλαγών. Όλα τα ποσά των συναλλαγών πρέπει να είναι σε ευρώ. Εξαιρούνται οι συναλλαγές που αφορούν πληρωμές προς την Κεντρική Κυβέρνηση (Υπουργεία, Φορολογική Διοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία), ενοίκια. Ειδικά οι αγορές οχημάτων εμφανίζονται στα συγκεντρωτικά αρχεία διακριτά, προκειμένου να εξαιρούνται μόνο για τις ανάγκες διατήρησης της προβλεπόμενης μείωσης φόρου κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Η διαχείριση των δεδομένων των συναλλαγών καθώς και των ενδεχόμενων διορθώσεων γίνεται με ενέργειες του εκάστοτε Παρόχου.

Ο Πάροχος συγκεντρώνει τα μηνιαία στοιχεία εκκαθαρισμένων συναλλαγών καρτών, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα κριτήρια:

– Συναλλαγές με βάση την ημερομηνία πραγματοποίησής τους.

– Συναλλαγές που αφορούν πληρωμές για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, των ακόλουθων κατηγοριών:

– Συναλλαγές Χρεώσεων δηλαδή συναλλαγές κάθε είδους πληρωμών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών με τη χρήση κάρτας.

– Συναλλαγές Πιστώσεων και συγκεκριμένα συναλλαγές κάθε είδους επιστροφών (μερικώς ή ολικώς). Εξαιρούνται συναλλαγές όπως, πληρωμή κάρτας από τον κάτοχο της κάρτας, money transfer μέσω κάρτας ή και χρεώσεις για μεταφορά χρημάτων, αναλήψεις μετρητών, original credits κ.λπ.

– Συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επεξεργασία είναι οι ακόλουθες: 

Οι συναλλαγές με πρόσθετες κάρτες (add-on) πρέπει να αναφέρονται ξεχωριστά. Στην περίπτωση που ο κάτοχος της κύριας κάρτας και ο κάτοχος της πρόσθετης κάρτας έχουν καταχωρημένο ίδιο ΑΦΜ, οι συναλλαγές και των δύο καρτών θα αποστέλλονται στο συγκεκριμένο ΑΦΜ. Οι συναλλαγές δόσεων θα περιλαμβάνονται στο αρχείο με την εκάστοτε εκκαθαρισμένη δόση. Σε αυτήν την περίπτωση η ημερομηνία εκκαθάρισης θα ταυτίζεται με την ημερομηνία συναλλαγής. Οι συναλλαγές στις οποίες πραγματοποιείται εξαργύρωση πόντων θα περιλαμβάνονται στο αρχείο με το μετά την έκπτωση της οικονομικής συναλλαγής ποσό.

Από αύριο η Δ.ΗΛΕ.Δ. θα αποστείλει σε όλους τους παρόχους ακριβείς και αναλυτικές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που αφορούν στην απαιτούμενη δομή, ονοματολογία και τύπο των σχετικών αρχείων, τις απαιτήσεις κωδικοποίησης και λοιπές απαιτούμενες για τη δημιουργία και τη διακίνηση των συγκεντρωτικών εγγραφών πληροφορίες. Η Δ.ΗΛΕ.Δ. παραλαμβάνει τις συγκεντρωτικές εγγραφές που αποστέλλονται από τους παρόχους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα και τις καταχωρεί στο Πληροφοριακό της Σύστημα. Ακολουθούν έλεγχοι, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές και, σε περίπτωση προβλήματος, η Δ.ΗΛΕ.Δ. επικοινωνεί με τον Πάροχο ή τη ΔΙΑΣ κατά περίπτωση για τη διερεύνηση και επίλυσή του και ενημερώνει σχετικά το Πληροφοριακό της Σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *