Αιμορραγεί ήδη η κυβέρνηση

Εμφανή είναι πλέον τα πρώτα πλήγμα στη συνοχή τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και στο εσωτερικό των κομμάτων. Η συζήτηση για τα νέα μέτρα και οι προετοιμασίες για την εφαρμογή τους έχουν ήδη προκαλέσει προστριβές στις κοινοβουλευτικές ομάδες και τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Η βουλή θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφίσει τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση καθώς θα είναι πάλι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της δόσης του δανείου, αλλά και αυτή τη φορά θα υπάρξουν απώλειες από όλα σχεδόν τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. Όσο τα μέτρα αποκαλύπτονται οι αντιδράσεις θα είναι περισσότερες και εντονότερες και ως εκ τούτου οι πολιτικοί αρχηγοί επιχειρούν ήδη ελιγμούς ώστε να περιορίσουν το πολιτικό κόστος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη διαδικασία της συζήτησης των μέτρων στη Βουλή. Ήδη Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν τη στάση τους εμφανώς και σε υψηλούς τόνους προετοιμάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά για το τι μέλλει γεννέσθαι.

Αποκαλυπτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι τελικά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συναντηθούν πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Παρίσι και Φρανκφούρτη και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ετσι αντί για την εικόνα ισχυρής κυβερνητικής συνοχής που ήθελε να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς θα δωθεί η εικόνα κυβέρνησης στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.Τα μέτρα των 11,5 δισ. καθως και η χρονικη περίοδος εφαρμογής τους είναι το βασικό σημείο τριβής ενώ διαφωνίες εκφράζονται από τη ΔΗΜΑΡ και στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μετανάστες, ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος έχει καταγράψει τις ενστάσεις του στο θέμα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες η βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχηματισμού θα κριθεί αρχικά από την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και αφετέρου το Φθινόπωρο όταν θα επιδιωχθεί, από το οικονομικό επιτελείο, η άμεση εφαρμογή των μέτρων. Ενα ακόμα Crash Test θα είναι και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το Μνημόνιο στις Βρυξέλλες, εφόσον αυτή γίνει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται βέβαιη η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στελέχη επισημαίνουν ότι ο Φ. Κουβέλης αναζητά ήδη διέξοδο αλλά δεν επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους ακόμα.Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη στη Real News προ ολίγων εβδομάδων ότι η συνοχή της κυβέρνησης θα κριθεί το Σεπτέμβριο.  

Οι διαφωνούντες

Τη διαφοροποίησή τους από τις κυβερνητικές επιλογές έχουν διατυπώσει δημοσίως οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, διακρίνοντας υποχώρηση από την προγραμματική συμφωνία.«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα βρούμε τα 11,5 δισ. από τη φοροδιαφυγή και τις σπατάλες αλλά δεν βλέπω το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χθες ο κ. Βουδούρης (στον Σκάι) και προανήγγειλε πως θα καταψηφίσει μέτρα όπως η εφεδρεία ή η μείωση μισθών και συντάξεων. «Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να δεσμεύεται και έπειτα από 50 μέρες να αθετεί;» αναρωτήθηκε. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος ερωτηθείς (στον Βήμα 99,5) για το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οταν εγώ έχω συμφωνήσει κάτι με εσάς και εσείς κάνετε κάτι άλλο τι πρέπει να γίνει;».Ανέδειξε εξάλλου και τις ευθύνες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ έναντι της τήρησης κόκκινων γραμμών. «Ο Φώτης Κουβέλης αυτά τα πράγματα τα έχει τιμήσει και στον λόγο του και στη συμφωνία του και είμαι σίγουρος ότι θα μπει μπροστάρης σε μια διαδικασία για να τα διασφαλίσει» ανέφερε και τόνισε πως η στάση της ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί του Πρωθυπουργού στις επαφές με τους ευρωπαίους εταίρους.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ομάδας Διαμαντοπουλου, Χρυσοχΐδη, Λοβέρδου όπως και του Γ. Παπαδρέου καθώς κανείς εξ αυτών δεν ψήφισε το νόμο για την Παιδεία.
Στη Νέα Δημοκρατία ήδη έχει καταγραφεί η απώλεια του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος αναμένεται να ψηφίσει αποσπασματικά νόμους και άρθα και όχι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαφωνίες ακούγονται και από άλλα στελέχη αλλά κομματικοί παράγοντες ευελπιστούν πως θα συναιτιστούν και θα ψηφίσουν, εν τέλει.

 www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *