Ακριβότερο «χαράτσι» της ΔΕΗ κρύβει η φετινή φορολογική δήλωση – Θα δηλώνεται από τους ιδιοκτήτες ο αριθμός παροχής ρεύματος για όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους – Στο Ε1 και όλα τα εισοδήματα: τόκοι καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες ακινήτων

Αυξημένο χαράτσι κρύβει η παγίδα που έστησε το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της φορολογικής δήλωσης, σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η επιφάνεια που δηλώνουν στο Ε1 θα διασταυρωθεί με εκείνη που έχουν κοινοποιήσει στη ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου, καθώς οι ιδιοκτήτες τα αναγράφουν ορθώς στο Ε1, ειδάλλως μπλοκάρεται οποιαδήποτε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις μεταγενέστερα.

Στη φετινή δήλωση θα συμπληρωθεί ο αριθμός παροχής για κάθε κατοικία, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία με εκείνα που αναγράφονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Τυχόν αποκλίσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο χαράτσι, χωρίς να αποκλείεται και σε περιορισμένες περιπτώσεις να επέλθει μείωσή του. Η διαδικασία, που είχε ισχύσει πέρυσι για την κύρια κατοικία, φέτος επεκτείνεται και στα υπόλοιπα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι.

Το νέο έντυπο της δήλωσης που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά φέτος (μέχρι τις 30 Ιουνίου) όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας 18 ετών και άνω κρύβει 8 παγίδες, που αν δεν τις προσέξουν οι υπόχρεοι, θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους.

Για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012. Όπως τόκοι από καταθέσεις, μερίσματα, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, υπεραξίες ακινήτων, ακόμη και πολυτεκνικά επιδόματα. Πρόκειται για εισοδήματα που μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους δεν ήταν υποχρεωτική.

Με τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών, οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Αναλυτικά, οι παγίδες της φετινής δήλωσης είναι:

1. Στον πίνακα 2 (κωδικός 019-020), όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση αν είναι επιτηδευματίες οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί με «μπλοκάκι». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν έναν εργοδότη και σύμβαση εργασίας ή έχουν έως τρεις εργοδότες, αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από έναν. Εφόσον εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να απαντήσουν καταφατικά στην ερώτηση και να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, ύψους 500 ευρώ, αντί για 650 ευρώ που ισχύει για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.

2. Στον πίνακα 2 (κωδικός 027), τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

3. Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ. για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

4. Στον πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

5. Στον πίνακα 8 προστέθηκαν οι κωδικοί 333 και 334 στους οποίους θα δηλωθεί «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

6. Στον πίνακα 9 θα πρέπει φέτος να αναγραφεί και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων.

7. Στον κωδικό 659-660 της φετινής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί.

8. Στον πίνακα 7 (κωδικοί 037 και 039) δηλώνονται οι δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Οι δαπάνες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *