Ακόμη και αν «πέσουν» οι τράπεζες, οι φορολογούμενοι δεν έχουν σωτηρία

Πέντε χρόνια πέρασαν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ευρέως πολλοί αναλυτές, οικονομολόγοι και φορολογούμενοι «δείχνουν» τις τράπεζες ως την αιτία όλων των δεινών τους.
Η αίσθηση του «αν δεν ήταν αυτές, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», έρχεται σαν φυσική συνέχεια στη σκέψη.

Όπως υποστηρίζει όμως εκτενής ανάλυση του πρακτορείου Reuters, ακόμη και αν οι τράπεζες κατέρρεαν, οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα αναγκάζονταν πάλι «να πληρώσουν το λογαριασμό γιατί οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν να βρουν οποιαδήποτε εναλλακτική λύση».

«Η εξεύρεση μιας φόρμουλας με την οποία θα κλείσουν μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς να προκληθεί το απόλυτο χάος στις αγορές -η απειλή δηλαδή που εξώθησε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να διοχετεύσουν τεράστια πακέτα διάσωσης μεταξύ του 2007 και του 2009 παραμένει ένας τιτάνιος άθλος» γράφει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( FSB) έχει διαμηνύσει προς τις χώρες της G20 ότι μέσα στο Σεπτέμβριο έχουν διορία για να παρουσιάσουν ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουν για να στηρίξουν τις τράπεζές τους, χωρίς κρατικό χρήμα, σε περίπτωση που αυτές φτάσουν στο… κόκκινο.

Στην ανάλυση επισημαίνεται, πάντως, το γεγονός ότι για την Ευρωζώνη, τα αντίστοιχα σχέδια έχουν μπει «στην αναμονή» καθώς οι κυβερνήσεις διαφωνούν ως προς το πώς πρέπει να χειριστούν το ζήτημα.

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *