Ακόμη περιμένουν το εκκαθαριστικό 50.000 φορολογούμενοι

Περισσότερες από 50.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί. Για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια φθάνουμε στα μέσα Ιανουαρίου και δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και αποστολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα. Οι λόγοι της καθυστέρησης; Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας του υπουργείου Οικονομικών λόγω του πρωτοφανούς αριθμού νέων χαρατσιών που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες.

Ειδικά για τις φορολογικές δηλώσεις παρατηρήθηκε φέτος μεγάλη καθυστέρηση και στην αποστολή τους από τις εφορίες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω του τεράστιου φόρου εργασίας που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν (π.χ. παραλαβή δηλώσεων με μεγάλο όγκο αποδείξεων, παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων για την έκτακτη εισφορά) και μάλιστα με μειωμένο προσωπικό λόγω του κύματος συνταξιοδότησης υπαλλήλων που παρατηρήθηκε τα τελευταία δυο χρόνια.

Στην καθυστέρηση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων έχει συμβάλει και ο φόρτος εργασίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί την έκδοση εκκαθαριστικών και σημειωμάτων για μια σειρά νέων φόρων (έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ρυθμίσεις περαίωσης κλπ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 5.448.693 φορολογικές δηλώσεις. Εκκρεμεί σύμφωνα με πληροφορίες η εκκαθάριση άλλων τουλάχιστον 50.000 φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν εκκαθαριστεί συνολικά 5.572.354 δηλώσεις. Η καθυστέρηση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων καθυστερεί και την είσπραξη φορολογικών εσόδων, καθώς εκτός από το φόρο εισοδήματος με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων εκδίδεται το πολυεκκαθαριστικό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *