Αλλαγές στις συναλλαγές με μετρητά και συλλογή αποδείξεων

Παραπάνω αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν από 1.1.2019 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος αποδίδει στην προσπάθεια για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων προσανατολίζονται να αλλάξουν – αυξήσουν τα ποσοστά βάσει των οποίων πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθούν υποχρεωτικά οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα και πλαστικό χρήμα με τη σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για αγορές. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ ή ακόμα και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

Τα τελευταία χρόνια που ισχύει το μέτρο για τις αποδείξεις διαπιστώθηκε ότι πολύ γρήγορα και από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους οι φορολογούμενοι μαζεύουν τις απαραίτητες αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο και να τύχουν σημαντικής μείωσης – έκπτωσης φόρου. Το γεγονός αυτό όμως έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει εξασφαλίσει το αφορολόγητο δεν εμφανίζει την ίδια θέρμη για να συνεχίσει να ζητάει αποδείξεις κατά τη διάρκεια των συναλλαγών του και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν να κάνουν με καθημερινά έξοδα.

Για τον λόγο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά να θεσπίσουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να αλλάξουν τα υφιστάμενα ποσοστά και να πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, του γνωστού σε όλους e-banking.

Τα ελάχιστα όρια

Οσον αφορά το ύψος των ετήσιων αποδείξεων που θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες με ηλεκτρονικές πληρωμές (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες, e-banking κ.τ.λ.) προκειμένου να εξασφαλίσουν ετήσια μείωση φόρου που ανέρχεται από 1.900 έως 2.100 ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση (ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος ύψους έως 8.636-9.545 ευρώ), εκεί θα υπάρξει αύξηση στα ποσοστά όλων των σημερινών κλιμακίων ως εξής:

Για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές αναμένεται να αυξηθεί στο 15% από 10% σήμερα.

Για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με πλαστικό χρήμα αναμένεται να αυξηθεί στο 20% από 15% που είναι σήμερα.

Τέλος, για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25% από 20% που ανέρχεται σήμερα για το σκέλος του εισοδήματος που είναι πάνω από 30.000 ευρώ. Για εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα ισχύει η κλίμακα του 15% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και του 20% για τα επόμενα 20.000 ευρώ.

Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί

Εξάλλου, στις 12 Δεκεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία για την υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα (POS). Οσοι αμέλησαν κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ.

Για τους νέους επαγγελματίες, η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να γίνεται εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Με τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα πρέπει να κατευθύνονται όλα τα έσοδα της επιχείρησης, ο έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων γίνεται πιο εύκολος, ενώ παράλληλα διευκολύνονται και οι κατασχέσεις στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοδευτική κλίμακα των ποσοστών επί του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν με ηλεκτρονικές πληρωμές οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων για να διασφαλίσουν δικαίωμα έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ θα τροποποιηθεί ως εξής:

α) Για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος το ποσοστό που θα απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί από 10% σε 15%.

β) Για τα επόμενα 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 20% από 15% που είναι σήμερα.

γ) Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25% από 20% που ανέρχεται σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *