Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο και η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκινά στις 15:30.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε «απεριόριστες» αγορές ομολόγων, διάρκειας έως 3 έτη, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει το καθεστώς «προτιμητέου πιστωτή» στα κρατικά ομόλογα που κατέχει.

Κρίσιμος παράγοντας είναι οι αντιδράσεις του διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, αν και φαίνεται πως είναι απομονωμένος ακόμα και από την καγκελάριο Μέρκελ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να αναμένονται μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης ESM στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σε έκθεση του, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΚΤ παρέμβει στην αγορά ομολόγων για να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών-κρατών της Ευρωζώνης σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «είναι κρίσιμο να αναχαιτιστούν οι φόβοι» περί του κινδύνου διάσπασης της Νομισματικής Ενωσης. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει από την ΕΚΤ με την παρέμβασή της στις αγορές του χρέους, ώστε να διατηρούνται οι αποκλίσεις των επιτοκίων ανάμεσα στις χώρες σε επίπεδα δικαιολογημένα από τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών τους», υπογράμμισε.

* Αμετάβλητο στο 0,50% διατήρησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η σουηδική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση κατά 0,25% σε 1,25%.

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *