Αναδιάταξη των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος

Του Στέλιου Κράλογλου

ΔΥΟ σενάρια για τον επανασχεδιασμό της κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση των  επιβαρύνσεων στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που θα προβλέπει μόνο 5 κλιμάκια (έναντι 9 που προβλέπει η ισχύουσα) και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι το αισιόδοξο σενάριο το οποίο θα ελαφρύνει μεν τα βάρη άλλα θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία. Υπάρχει και λιγότερο αισιόδοξο σενάριο για τη φορολογία εισοδήματος που θα υιοθετηθεί εάν η τρόικα δεν επιτρέψει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Στην περίπτωση αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επανασχεδιάζει τις κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε όσους δηλώνουν μέσο εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα σενάρια που έχουν επεξεργασθεί μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα η αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, θα εφαρμοσθεί φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από πέντε κλιμάκια. Αντίθετα, εάν η αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν… περάσει, τότε θα εφαρμοσθεί κλίμακα που θα αποτελείται από 6 ή και 7 κλιμάκια και θα έχει ως στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι και τα 25.000 ευρώ.

Πέραν του βασικού ζητήματος για ελάφρυνση των χαμηλόμισθων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατατείνει και στη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα που σήμερα βρίσκεται στο 45%.
Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων ώστε να μπορέσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να επεξεργαστεί τα συνολικά στατιστικά για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Θα εξεταστεί για παράδειγμα πόσοι από τους φορολογουμένους δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

Μόλις τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα θα γίνουν προβολές όλων των σεναρίων ώστε να οροθετηθεί επακριβώς τόσο το αφορολόγητο όσο και τα κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο φορολογικό εξετάζεται να μπουν και οι εξής ρυθμίσεις:

– Επιβολή δύο ενιαίων φόρων στα ακίνητα, ένας για τη χρήση και ένας για τη μεταβίβαση των ακινήτων. Το ενιαίο τέλος και ο ΦΑΠ θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από έναν ενιαίο φόρο ο οποίος θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τους φόρους μεταβίβασης στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται και η πρόταση για την επιβολή φόρου υπεραξίας. Να επιβάλλεται, δηλαδή, ένας φόρος στη διαφορά της αξίας του ακινήτου που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησής του.

– Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση του κώδικα δεν είναι ακόμη δυνατή δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις εφορίες. Θα προωθηθούν ωστόσο κάποιες διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν πολλές απόλυτα περιττές σήμερα διαδικασίες.
Το σχέδιο νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το νέο περιουσιολόγιο και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

www.express.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Αναδιάταξη των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος”

  1. Οι αποφάσεις που θα εφαρμόσουν έχουν να κάνουν με την συντήρηση της ύφεσης και μεταφοράς βαρών/ φόρων από το κράτος ως προς τους φορολογούμενους. Η κυβέρνηση θα αποτύχει διότι δεν μπορεί να υπερβεί την παλαιοκομματική νοοτροπία των βολεμένων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια πρότειναν ρυθμίσεις και αποφάσεις για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αν δεν καταργηθεί ο Κ.Β.Σ. και δεν εφαρμοστεί το αγγλικό φορολογικό σύστημα ούτε σε 10 χρόνια δεν θα βγούμε από την ύφεση. και η φοροδιαφυγή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *