Ανείσπρακτοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ – 1 στα 2 νοικοκυριά δεν έχει να πληρώσει

Ανείσπρακτο παραμένει το 54% των λογαριασμών που έχει αποστείλει η ΔΕΗ με την ενσωμάτωση του τέλους ακινήτων, και για τους οποίους η προθεσμία αποπληρωμής έχει ήδη λήξει.

Πέντε ημέρες πριν από τις 18 Νοεμβρίου οπότε και λήγει το σαρανταήμερο από την έκδοση των πρώτων λογαριασμών, (διάστημα μετά το οποίο ξεκινούν βάσει του νόμου οι αποκοπές ρεύματος), τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι ανείσπρακτος παραμένει πάνω από ένας στους δύο. Πρόκειται για τους μισούς από τους 251.000 λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 10 και 11 Οκτωβρίου – όταν δηλαδή και έκανε «πρεμιέρα» το νέο μέτρο- και που αντιστοιχούν σε εισπρακτέο τέλος ύψους 50 εκ. ευρώ. Από αυτά, με στοιχεία της 8ης Νοεμβρίου, ανεξόφλητα παραμένουν τα… 27 εκ. ευρώ.

Αν και κύκλοι της εταιρείας εξηγούν ότι η καθυστέρηση εξόφλησης ενός λογαριασμού θεωρείται σύνηθες φαινόμενο για το 50% περίπου των πελατών της, εντούτοις δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους, αφού γνωρίζουν ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία της όσα δεν εισέρευσαν μαζί τις τρεις προηγούμενες, διαφορετικά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για εντολές διακοπής.

Στο παρά πέντε…

Στη ΔΕΗ θεωρούν σίγουρο ότι πολλοί καταναλωτές θα αξιοποιήσουν όλο το 40ήμερο που προβλέπει ο νόμος, και πως μεγάλο μέρος τους θα σπεύσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να πληρώσει την οφειλή του. Σε κάθε περίπτωση, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα μέσα ή προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε και λήγει το επίμαχο διάστημα. Πόσοι λογαριασμοί όμως με τέλος ακινήτων έχουν εκδοθεί συνολικά από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας ; Πρόκειται συνολικά για 3.160.000, που αντιστοιχούν σε εισπρακτέο τέλος ακινήτων 687 εκατ. ευρώ με καταληκτικές προθεσμίες που φτάνουν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου. Απ’ αυτά τα ποσά, μέχρι και την προηγούμενη Τρίτη, είχαν συνολικά εισπραχθεί 72 εκ. ευρώ για το τέλος ακινήτων, που αντιστοιχούν τόσο στις πρώτες παρτίδες που απεστάλησαν στις 10 Οκτωβρίου, όσο και σε μεταγενέστερες. Τα 72 αυτά εκατ. ευρώ αφορούν σε 380.000 συνολικά λογαριασμούς.

ΓΕΝΟΠ : Ομάδες περιφρούρησης για να μην γίνουν διακοπές

Στο μεταξύ, ομάδες περιφρούρησης για να μη γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, υποστηρίζει ότι θα συγκροτήσει η ΓΕΝΟΠ, όπως αναφέρει σε χθεσινοβραδυνή της ανακοίνωση. Στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με τις διακοπές ρεύματος στα άτομα με χαμηλά εισοδήματα που δεν πληρώσουν εισφορά στα ακίνητα, καλεί τη διοίκηση να μη δώσει εντολές διακοπές "σε κανένα φτωχό άνεργο, μικροσυνταξιούχο ή μεροκαματιάρη", και ζητά από τα μέλη της να μη κόβουν το ρεύμα στις περιπτώσεις αυτές, ενώ στις περιπτώσεις όπου οι διακοπές γίνονται από εργολάβους, να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *