Ανοίγουν τα Δικαστήρια για να σώσουν τις… τράπεζες!

Τη σταδιακή άρση του lockdown, ξεκινώντας από τη Δικαιοσύνη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κίνηση που έχει βέβαια συγκεκριμένους στόχους τόσο σημειολογικά όσο και… οικονομικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας «συμβολικά από τη Δικαιοσύνη» θα εκκινήσει η επαναφορά στην κανονικότητα, ενώ για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού θα υπάρξουν προσομοιώσεις. «Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια στοιχεία την νέας κανονικότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντάσσοντας σε αυτά την τις αποστάσεις και την έλλειψη χειραψιών και κοντινών επαφών.

Ωστόσο, η επιλογή της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα των υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συμβολική, αλλά σχετίζεται άμεσα με τις τράπεζες και την προώθηση υποθέσεων που επιτρέπουν την εκκαθάριση ισολογισμών από κόκκινα δάνεια, ενώ δίδεται σήμα επανεργοποίησης του ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”, έτσι ώστε να προληφθεί -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- νέα λαίλαπα κόκκινων δανείων.

Το σύμπλεγμα, υποθηκοφυλακίων Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων είναι αυτό που διεκπεραιώνει τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων που αφορούν νέα και παλαιά κόκκινα δάνεια, κατασχέσεις, αγοραπωλησίες ακινήτων και της καθημερινής οικονομικής-εμπορικής δραστηριότητας. Έτσι, με την επαναλειτουργία τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Ωστόσο, παραδοσιακά, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία αποτελούν χώρους μαζικής προσέλευσης ατόμων, εν αντιθέσει με τα Εφετεία, τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η προσέλευση γενικού πληθυσμού είναι ελάχιστη και ο συνωστισμός γενικά… ανύπαρκτος.

Συνεπώς, από υγειονομικής άποψης, η απόφαση της κυβέρνησης ενέχει αυξημένο ρίσκο, αν και για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας.

Οι δηλώσεις Πέτσα

«Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα μέτρα υπήρχε καθολική» τις ημέρες του Πάσχα σχολίασε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι οι επιδημιολογικές καμπύλες επισημαίνουν πως πηγαίνουμε καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα» εξήγησε ο ίδιος και έκανε λόγο για μια διαδικασία «σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη», για να «μην έχουμε πισωγυρίσματα». Στο πλαίσιο αυτό, «η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Πέτσας, αλλά και από «οικονομικές δραστηριότητες με μικρότερο συνωστισμό», δηλαδή από το λιανεμπόριο, καθώς «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τους ηλικιώμενους», αλλά και πολίτες με χρόνια νοσήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, «συμβολικά από τη Δικαιοσύνη» θα εκκινήσει η επαναφορά στην κανονικότητα, ενώ για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού θα υπάρξουν προσομοιώσεις. «Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει κα κάποια στοιχεία την νέας κανονικότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντάσσοντας σε αυτά την τις αποστάσεις και την έλλειψη χειραψιών και κοντινών επαφών.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα μέτρα μετάβασης στην πραγματική ζωή, επαναφέροντας τις ίδιες ημέρες και την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Πηγή

2 σχόλια σχετικά με το “Ανοίγουν τα Δικαστήρια για να σώσουν τις… τράπεζες!”

  1. Ξεφτίλααααα …σε όλο της το μεγαλείο…. Ερντογάν που θέλετε …κύριε υπουργέ και όλοι όσοι κοπτονται να ανοίξουν πρώτα πρώτα τα δικαστήρια.

  2. Καλημερα σας,
    Την Παρασκευή 22/05 μου ήρθε εξώδικο από την Alpha αναφορικά με μια κάρτα πρώην Citibank.
    Την είχα αφήσει απλήρωτη εδώ και περιπου 5 χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων και τώρα το ποσό μαζί με έξοδα τραπεζης ανέρχεται σε 7500.
    Έχω στην κατοχή μου ένα αυτοκίνητο 15ετιας και ένα μικρό χωράφι σε ορεινό μέρος της Ευρυτανίας. Το ετήσιο εισοδημα μου είναι περίπου 12000 ευρώ και είμαι παντρεμένος με άνεργη σύζυγο. Επίσης πληρώνουμε νοίκι.
    Ο δικηγόρος μου με συμβούλεψε να περιμένω την διαταγή πληρωμής για να κάνω ανακοπή.
    Τι μπορώ να πετύχω με την Ανακοπή?
    Ξέρετε περιπτώσεις σαν την δικιά μου που κάποιος μπόρεσε να πετύχει διαγραφή οφειλής η κάποιο καλό κούρεμα. Πόσο κοστίζει να βάλεις δικηγόρο για αναστολή;
    Σας ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *