Αντιμετώπιση του ζητήματος των ασφαλισμένων στην “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ” ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Mαζικά και καθημερινά, κατατίθενται πλέον αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου από τους ζημιωθέντες ασφαλισμένους στην εταιρεία “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ” ενώ πολύ σύντομα θα ζητηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης κατά προτεραιότητα, λόγω του πλήθους των αγωγών και της κοινωνικής του διάστασης, υπολογίζεται δε ότι οι αγωγές θα ξεκινήσουν να εκδικάζονται στις αρχές του 2013 και η απόφαση θα εκδοθεί λίγους μήνες μετά.

Αυτά αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την ασφαλιστική εταιρεία “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ”. Επίσης τονίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ότι, “εφόσον δεν ισχύσουν οι κανόνες κοινής λογικής, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει αναίτια για ένα ακόμα ζήτημα ανικανότητας των πολιτικών που διαχειρίζονται τα οικονομικά του κράτους”.

Το ζήτημα που αφορά περίπου 1.000.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους, εκτιμάται από το σύλλογο ότι θα μπορούσε να λυθεί εύκολα με τη διεθνώς εφαρμοσμένη διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία με την εγγύηση του δημοσίου και την άμεση αναδοχή των συμβολαίων. “Το άνοιγμα που υπήρχε ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και θα είχε άνετα απορροφηθεί. Αντιθέτως, οι συνέπειες στην ασφαλιστική αγορά σήμερα είναι απολογιστικά πολύ χειρότερες, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον θεσμό έχει επιδεινωθεί δραματικά, ενώ το άνοιγμα των ανακληθεισών εταιρειών είναι πολλαπλάσιο” όπως αναφέρθηκε, ενώ το ΔΣ χαρακτήρισε ως “κωμικό” να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την αναδοχή τον Μάιο του 2012, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάκληση της Ασπίς Πρόνοια “κάτι που αποδεικνύει ανικανότητα, άγνοια ή ακόμα και σκοπιμότητα” όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δηλώνει ότι συναινεί στις κάτωθι προτάσεις του Συλλόγου:

– ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΖΩΗΣ: Ο νόμος 3867 μέσω του οποίου ιδρύεται το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, ορίζει ρητά (άρθρο 2 παρ.5) ότι σε περίπτωση που δεν αναληφθεί το χαρτοφυλάκιο ζωής από ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία, το μέρος της απαίτησης που δεν ικανοποιείται από το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ικανοποιείται κατά ποσοστό 70% από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Το πρόβλημα έγκειται στο πώς θα δανειοδοτηθεί το εγγυητικό κεφάλαιο προκειμένου να αρχίσουν οι πληρωμές. Η πρόταση είναι η εξής: Να δανειστεί μέσω εγγυήσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει δώσει δισεκατομμύρια εγγυήσεις στις τράπεζες. Το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής είναι ένας αξιόχρεος δανειζόμενος και η στήριξή του αναβαθμίζει την ασφαλιστική αγορά και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό. Η ενεργοποίηση του εγγυητικού ταμείου θα ικανοποιήσει μεγάλο μέρος ασφαλισμένων οι οποίοι δεν θα στραφούν ένδικα εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου.

– ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΩΝ UNIT LINKED: Η αποτίμηση των unit linked προϊόντων (ασφάλιστρα συνδεδεμένα με επενδύσεις) έχει γίνει με αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου 400/70 με αποτέλεσμα 67.000 συμβόλαια να έχουν αποτιμηθεί στο 5% της πραγματικής αποζημιωτικής τους αξίας. Αυτά τα συμβόλαια διέθεταν ενσωματωμένες εγγυήσεις οι οποίες δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τον επόπτη, ο οποίος, αντιθέτως, έχει αποτιμήσει σωστά όλα τα συμβόλαια εφάπαξ καταβολής βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Με αυτήν τη διαδικασία έχουν μείνει απ’ έξω όλοι οι μικροαποταμιευτές και οι έχοντες σωστή ασφαλιστική συνείδηση πολίτες, οι οποίοι αποταμίευαν επί μακρόν για να εξασφαλίσουν μια σύνταξη ή ένα εφάπαξ. Αυτό εκτιμάται ότι πρέπει άμεσα να διορθωθεί διότι δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην ασφαλιστική αγορά η οποία κατακλύζεται από προϊόντα unit linked εγγυημένου κεφαλαίου ή επιτοκίου.

– ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ: Οι κάτοχοι προγραμμάτων νοσηλείας οι οποίοι δεν ήταν δυνατό να ασφαλιστούν αλλού, είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας, βρίσκονται ακόμα μετέωροι και ανασφαλείς. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να διανεμηθούν κι αυτοί οι άνθρωποι αναλογικά στις ασφαλιστικές εταιρείες.

– ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ: Βάσει του Ν.3867/ άρθρο 2 παρ.1 δ τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πάρουν το 50% των χρημάτων που τους οφείλονται από τις νοσηλείες των ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει 100% κάλυψη των πραγματικών τους εξόδων. Απεναντίας οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι πλήρωσαν οι ίδιοι τα νοσοκομεία και κατέθεσαν τα δικαιολογητικά στις ασφαλιστικές εταιρείες για να αποζημιωθούν, δεν θα πάρουν απολύτως τίποτα ενώ το ποσόν αυτών των αποζημιώσεων είναι πολύ μικρό.

[sc:Πηγή id=”http://www.express.gr/news/finance/609364oz_20120601609364.php3″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *