Απάντηση στο μεγάλο ερώτημα πως και πότε οι τράπεζες θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει δοθεί

Απάντηση στο μεγάλο ερώτημα πως και πότε οι τράπεζες θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει δοθεί – Θα χρωστούν 28 δις κεφάλαια οι 3 τραπεζικοί όμιλοι και 120 δις ρευστότητα.

Με δανειακά δεν χτίζεται…ανάπτυξη

Το ερώτημα αυτό τίθεται γιατί μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα κληθούν οι τράπεζες να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα 28 δις που θα δοθούν ως κεφάλαιο στις 3 τράπεζες και τα 120 δις ευρώ που έχουν αντλήσει ως ρευστότητα από την ΕΚΤ και το ELA θα πρέπει να μετακυληθούν στην πραγματική οικονομία.

Όμως εδώ τίθεται ένα μείζον θέμα.
Πως τα κεφάλαια και η ρευστότητα των τραπεζών θα περάσει στην οικονομία όταν είναι δανεικά λεφτά που πρέπει να επιστραφούν;
Οι 3 νέες μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν 28 δις ευρώ κεφάλαιο το οποίο πρέπει να επιστρέψουν οι μέτοχοι στο ΤΧΣ και στο ελληνικό κράτος ή στο καλό σενάριο στον ESM.
Όταν μια διοίκηση θα προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαιο ως εταιρία και μαζί και οι μέτοχοι της θα πάρει το ρίσκο να προβεί σε επενδύσεις ή σε χορήγηση δανείων και να χαθούν;

Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Μια τράπεζα έχει λάβει 1 δις ευρώ κεφάλαιο από το ΤΧΣ άρα πρέπει να επιστρέψει 1 δις ευρώ.
Αν χορηγήσει δάνεια και αυτά καταλήξουν προβληματικά λόγω της ύφεσης θα μειωθεί το κεφάλαιο π.χ. 200 εκατ.
Η τράπεζα του παραδείγματος μας όμως θα κληθεί να συγκεντρώσει 1,2 δις ευρώ γιατί 1 δις θα είναι η επιστροφή κεφαλαίου στο ΤΧΣ και 200 εκατ για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό που θα έχει δημιουργηθεί.

Το ίδιο ισχύσει και για την ρευστότητα.

Όσο οι καταθέσεις παραμένουν στα 153 δις ευρώ από 237,5 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 και οι τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ και το ELA της ΤτΕ συνολικά 131 δις ευρώ είναι ξεκάθαρο ότι δύσκολα θα αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο.
Όταν συγχωνεύονται δύο τράπεζες χρειάζονται ισχυρά αποθέματα ρευστότητας.
Οι τράπεζες θα διαθέτουν κεφάλαια αλλά θα φοβούνται να μην τα χάσουν.
Οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότητα και επίσης φοβούνται να μην την χάσουν.
Από το 2014 ίσως αποφασίσουν να πάρουν ρίσκα οι τράπεζες το 2013 θα είναι μιαν χρονιά όπου θα συντηρήσουν κεφάλαιο και ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Απάντηση στο μεγάλο ερώτημα πως και πότε οι τράπεζες θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει δοθεί”

  1. Οχιιιιιιι !!!!!!!!!!!
    Οχιιιιι άλλη “ανάπτυξάρα” από τις τράπεζες !!!!!
    Οχι άλλο κάρβουνο !

    Δεν θέλουμε άλλα δάνεια για να αγοράσουμε πάλι τα μελοντικά μας λουκέτα ! 
    Δεν θέλουμε άλλα “κηδειο-δάνεια” ,”Θηλειο-δάνεια” , “Φακο-δάνεια” , “παγιδο-δάνεια”.Δεν θέλω άλλο “προϊον” σου Εθνικάρα μου το γνωστό “Ολ-οι σε ένα” (λάκο) μωρή πατσαβούρα !
    Κρατήστε τα λεφτά σας (ΜΑΣ) θα τα χρειαστούμε για τον μεγάλο λάκο .
    Τον μεγάααααλο ομαδικό σας τάφο .
    Ολοι οι σκατόψυχοι χωράνε.
    Ολοι χωράτε στο δικό μας αυτή τη φορά “προϊον”  “Ολοι ΕΣΕΙΣ σε ένα ” .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *