«Απασφαλίζει» η εφορία μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Ο φορολογικός μηχανισμός συμπεριφέρεται τις τελευταίες εβδομάδες, ελέω προεκλογικής περιόδου, συγκρατημένα απέναντι με όσους χρωστούν στο δημόσιο. Μόνο που αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ενεργοποιηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός προκειμένου να αρχίσει να εισρέει στο δημόσιο ταμείο ζεστό χρήμα.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει παράλληλα με τη θέσπιση των νέων, πιο αυστηρών, μέτρων για τους οφειλέτες του δημοσίου που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές.
Τα μέτρα που έχον θεσπιστεί και θα εφαρμοστούν πλέον και στην πράξη είναι:

– η μείωση του ακατάσχετου ορίου από μισθούς και συντάξεις από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για το ποσό πάνω από τα 1.500 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 100%. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα μπορεί να υποστεί κατάσχεση ακόμη και 750 ευρώ μηνιαίως.
– η μείωση από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ του ενός και μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για κάθε φορολογούμενο. Πάνω από το ποσό των 1.250 ευρώ, θα μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο του τραπεζικού υπολοίπου. Μάλιστα οι νέοι, δυσμενέστεροι για τους οφειλέτες, όροι των κατασχέσεων θα εφαρμοστούν και επί των κατασχέσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.
– η επιτάχυνση των κατασχέσεων τραπεζικών υπολοίπων όσων χρωστούν στο δημόσιο Αυτό θα γίνει μέσω της ενεργοποίησης του μητρώου τραπεζικών καταθέσεων όπου οι φορολογικές αρχές θα κοινοποιούν ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες και η διαδικασία της κατάσχεσης και απόδοσης του κατασχεθέντος ποσού θα είναι πολύ σύντομη, το πολύ δυο εβδομάδες.
– ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο, τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί. Θα αποσταλούν αρχικά ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους έχουν οφειλές με τα οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Αν δεν ανταποκριθούν θα γίνεται ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *