Απειλούν με άμεση πτώχευση την Ελλάδα

Πάρτε τώρα τα μέτρα αλλιώς δεν εκταμιεύεται η έβδομη δόση. Αυτό είναι το νέο τελεσίγραφο από το στόμα της Άγκελας Μέρκελ, όχι τυχαία πέντε μέρες πριν έρθει και πάλι η τρόικα στην Αθήνα.

Δεν φτάνει καν στο Μάρτιο η απειλή. Η Καγκελάριος αναφέρθηκε στην επόμενη δόση του προηγούμενου Μνημονίου. Πιέζουν τόσο για το κούρεμα, όσο και για τα μέτρα που το συνοδεύουν, απειλώντας τη χώρα με την επόμενη δόση καθώς χωρίς αυτή δεν θα υπάρχει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Το γνωστό παιχνίδι ανά δύο μήνες τα τελευταία δύο χρόνια δηλαδή.
Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός εμφανίζει μαύρη τρύπα πάνω από ένα δισεκατομμύριο κοντά στο 1,3 δισ.

Απόκλιση που είναι βέβαιο ότι θα εγείρει νέες απαιτήσεις για νέα μέτρα από την τρόικα που ακόμη και αν φανεί ικανοποιημένη από την περικοπή στις δαπάνες θα βγάλει κόκκινη κάρτα για τα έσοδα.

Όλα αυτά την ώρα που η διαπραγμάτευση για το “κούρεμα” φαίνεται να βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Η συμφωνία έχει κλείσει στα σημεία που αφορούν στο δίκαιο των ομολόγων που θα είναι το Αγγλικό, στο επιτόκιο που θα είναι κάτω από το 5%, ενώ οι τράπεζες, αποδέχονται πως το τελικό κόστος στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερο του 50% και θα αγγίζει το 60%.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του IIF, το ονομαστικό «κούρεμα» των ομολόγων θα είναι 50%, όπως προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, διαψεύδοντας σενάρια για μεγαλύτερο ποσοστό. Ωστόσο το τελικό κόστος για τις τράπεζες θα είναι υψηλότερο, λόγω και της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των παλαιών και των νέων τίτλων, που θα λάβουν.

Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα ανάμεσα στις δυο πιο ισχυρές κυρίες του πλανήτη, Μέρκελ και Λαγκαρντ στο Βερολίνο όπου έχουν συνάντηση.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *