Απομακρύνεται το σενάριο των αποζημιώσεων από την Ασπίδα

Ξεπερνούν τα 950 εκατομμύρια ευρώ οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους ασφαλισμένους της Aσπίς Πρόνοια και της Commercial Value, ποσό που φαίνεται αδύνατον να καταβληθεί. Το σενάριο της πλήρους καταβολής των αποζημιώσεων όσο περνάει ο καιρός απομακρύνεται για τους πρώην ασφαλισμένους.

Από την έκθεση του επόπτη του χαρτοφυλακίου κ. Παντελίδη, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι το έλλειμμα στα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχεται όχι στα 250 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί όταν ανακλήθηκε η άδεια της Ασπίς τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά μπορεί να φτάνει τα… 820 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι 200.000 ασφαλισμένοι της Ασπίς που δικαιούνται αποζημιώσεις, δεν μπορούν να τις εισπράξουν, αφού η περιούσια της εταιρείας δεν υπερβαίνει τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι ακόμη και τα λιγοστά ποσά που εμφάνιζε η Ασπίς να διαθέτει ως περιουσιακά στοιχεία για να ισοσκελίζει τις αποζημιώσεις που όφειλε έναντι των πελατών της, αποκαλύπτεται πως ήταν “φουσκωμένο”. Για παράδειγμα στον κλάδο ζωής εμφάνιζε ως απόθεμα 271 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως προκύπτει από την έκθεση, δεν ήταν παρά 90 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω ακριβώς της τεράστιας αυτής μαύρης τρύπας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η συνέχιση των περίπου 200.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Όσο για την Commercial Value, οι αποζημιώσεις που οφείλει στους 50.000 πρώην ασφαλισμένους της ανέρχονται σε 205 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η περιουσία της δεν υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια.

 

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *