Απορρίπτει η Εθνική Τράπεζα καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΖΩ για «τρομοκράτηση» υπερχρεωμένων

Αρνείται η Εθνική Τράπεζα κατηγορίες της ένωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ πως έχει «εκδικητική και τρομοκρατικής» στάση απέναντι σε πελάτες της που έχουν προσφύγει στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την τράπεζα να υπογραμμίζει πως «ουδέποτε εφάρμοσε» τέτοιου είδους πρακτικές.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε πως καταναλωτές κατήγγειλαν στην Ένωση πως η Εθνική «ακύρωσε τη χρήση χρεωστικών καρτών λόγω της υπαγωγής τους στη ρύθμιση με την αποστολή αιτήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού». Αποτέλεσμα, υποστηρίζεται, ήταν οι κάτοχοι χρεωστικών καρτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την τράπεζα να μην μπορούν να αναλάβουν τα χρήματα του μισθού ή της σύνταξής τους από ΑΤΜ.

«Επιπλέον, η Εθνική έχει αποστείλει μαζικά επιστολή στους υπερχρεωμένους πελάτες της, η οποία τρομοκρατεί χωρίς λόγο τους καταναλωτές» ανέφερε επίσης η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Απαντώντας, η Εθνικής ανέφερε πως σχετικά με τη «δήθεν εφαρμογή από την Τράπεζα παράνομων ή καταχρηστικών πρακτικών σε βάρος οφειλετών της, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι ουδέποτε εφαρμόζει παρόμοια τακτική».

Η τράπεζα, αναφέρεται στην απάντηση της ΕΤΕ «είναι υποχρεωμένη, ταυτόχρονα από το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της να ενημερώνει τους πελάτες της για τις τυχόν εκκρεμότητες με την Τράπεζα καθώς επίσης να ενημερώνει, και μάλιστα εγγράφως, τους οφειλέτες της στις περιπτώσεις εκείνες που αποστέλλονται τα σχετικά στοιχεία στον Τειρεσία. Όπως είναι υποχρεωμένη και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις να διακόπτει κάθε μορφή πίστωσης προς αποφυγή περαιτέρω επαύξησης της υπερχρέωσης τους».

Και τονίζει: «Σε καμία περίπτωση η Εθνική Τράπεζα, όπως επισημαίνει με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, δε δεσμεύει τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας οφειλετών, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη στους δικαιούχους».

«Το μέτρο της στέρησης δυνατότητας ανάληψης της μισθοδοσίας / σύνταξης μέσω των ΑΤΜ με τη χρήση της κάρτας ανάληψης μετρητών Εθνοcash περιορίζεται μόνο σε οφειλέτες που έχουν κάνει αίτηση δικαστικού συμβιβασμού και αφορά τον υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό» αναφέρει η Εθνική, λέγοντας επίσης πως για να διατηρείται η δυνατότητα ανάληψης από ΑΤΜ, δίνεται το δικαίωμα άμεσου ανοίγματος νέου καταθετικού λογαριασμού και σύνδεσής του με νέα κάρτα Εθνοcash.

«Ήδη πολλοί πελάτες που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία έχουν εξυπηρετηθεί από τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας για άνοιγμα νέου λογαριασμού και παροχή δυνατότητας κάρτας αναλήψεων από τα ΑΤΜ» υποστηρίζει η Εθνική.

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *