Από τα ψηλά στα… χαμηλά τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕbank

Ασαφές παραμένει το ύψος των κόκκινων δανείων του αγροτικού κόσμου προς την παλιά ΑΤΕ, με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά να υποστηρίζει ωστόσο, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, ότι το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, όταν έγινε ο διαχωρισμός της ΑΤΕbank και η μεταφορά του υγιούς χαρτοφυλακίου στην Τράπεζα Πειραιώς, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον και εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφεραν ότι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί έχουν επισφαλείς οφειλές της τάξεως των 360 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό πέρασε στην προς εκκαθάριση ΑΤΕ.

Ο κ. Κουτσουπιάς τόνισε επίσης ότι συνολικά οι καταθέσεις των αγροτών στην Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός του κλάδου κυμαίνεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα για τον πρωτογενή τομέα να ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες των τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά σχέδια στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, «επί της ουσίας οι τραπεζικές στρόφιγγες για τους αγρότες έκλεισαν από το 1989. Από τότε η δυνατότητα δανεισμού των αγροτών συμπεριελάμβανε ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, ενώ στο επίκεντρο της παλιάς ΑΤΕ βρέθηκε η ανάπτυξη στο κανάλι των καρτών και όχι στην παροχή δανείων».

Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει καμία γνωστοποίηση του ακριβούς αριθμού των οφειλών του αγροτικού κόσμου στην παλιά ΑΤΕ.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από την έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Task Force για τον πρωτογενή τομέα, τον περασμένο Νοέμβριο, την οποία έχει ήδη δημοσιεύσει η «Ν», τα επισφαλή αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες πιστώσεων που άρχισαν να χορηγούνται από την ATE από το 2003: τα Ανοικτά Δάνεια Αγροτών (ΑΔΑ) που ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, τα Ενιαία Μακροπρόθεσμα Ανοικτά Δάνεια Αγροτών (ΕΜΑΔΑ) που κυμαίνονται σε 200 εκατ. και η «ρύθμιση 100/2001», στην οποία είχαν ενταχθεί δάνεια 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Περί συνεταιρισμών

Στο μεταξύ, ερωτηθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με τους συνεταιρισμούς και την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία τους, ο κ. Κουτσουπιάς υποστήριξε πως «για την κατάντια των συνεταιρισμών ευθύνη έχει το κράτος.

Η μόνη διαφορά που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ ανώνυμων εταιρειών και ΕΑΣ αφορά τη μετοχική σύνθεση και στο γεγονός ότι στους συνεταιρισμούς δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιος με πλειοψηφική κυριαρχία μεριδίων. Το κράτος θα πρέπει να απέχει από τη λειτουργία των συνεταιρισμών».

Χαρτογράφηση βοσκοτόπων

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της χαρτογράφησης των βοσκοτόπων, που επηρεάζει μεγάλη μερίδια του αγροτικού πληθυσμού στην Αιτωλοακαρνανία, η πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΕΑΣ στο υπουργείο είναι να «τρέξει» μόνη της το ζήτημα της καταγραφής των προσωρινών σχεδίων βόσκησης, δωρεάν.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Κατρή, υπεύθυνο επιδοτήσεων της ΕΑΣ, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας από τα 2,2 εκατ. στρέμματα, επιλέξιμα θεωρούνται αυτή τη στιγμή μόνο 500 χιλιάδες.

Προκειμένου, ωστόσο, όλες οι διαδικασίες να γίνουν σωστά και κυρίως εμπρόθεσμα, η Ένωση θα αιτηθεί να αναλάβει η ίδια τη διαδικασία χαρτογράφησης για τον νομό με δική της δαπάνη. Σημειώνεται ότι το κόστος, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου, κυμαίνεται σε 70.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *