Από το 2013 οι υποθέσεις των Πρωτοδικείων στα Ειρηνοδικεία

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που μεταθέτει για την 1η Μαρτίου του 2013 την εφαρμογή του νόμου 4055/12 που μεταφέρει σημαντικό δικαστικό έργο στα Ειρηνοδικεία από τα Πρωτοδικεία με στόχο την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο κρίθηκε αναγκαίο καθώς τα Ειρηνοδικεία της χώρας δεν μπόρεσαν να προετοιμαστούν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου που προέβλεπε ο νόμος 4055/12 ούτε σε υποδομές λειτουργίας ούτε και στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει να «λύσει» το θέμα της παράτασης πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου της Ολομέλειας της Βουλής, φέρνοντας τη σχετική διάταξη ως άρθρο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

 Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά όμως τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ως άσχετη διάταξη με το βασικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης το απέσυρε και το κατέθεσε ως αυτοτελές νομοσχέδιο με ένα και μόνο άρθρο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το ότι και χθες στην Επιτροπή της Βουλής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου όχι μόνο «σήκωσε» τους επικριτικούς τόνους κατά της κυβέρνησης αλλά αντιτάχθηκε τόσο στη σύντμηση σε μία ενιαία συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου όσο και στο ότι δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων παρόλο που ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης διαβεβαίωσε ρητά ότι την εξάμηνη αυτή παράταση την έχουν ζητήσει όλοι οι φορείς της Δικαιοσύνης καθώς και οι δικηγορικοί σύλλογοι.

Αυτονόητη, πάντως, θεώρησαν τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης όχι μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφού τα Ειρηνοδικεία της χώρας είναι ανέτοιμα. Αντίθετα, καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, θεωρώντας ότι και αυτή η εξάμηνη παράταση είναι εμβαλωματική και δεν θα αρκέσει αλλά και ούτε βελτιώνει το νόμο 4055/12 που θα έπρεπε να αλλάξει ριζικά.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΤ

www.antinews.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Από το 2013 οι υποθέσεις των Πρωτοδικείων στα Ειρηνοδικεία”

  1. Δηλαδή και οι ανακοπές θα εκδικάζονται στα ειρηνοδικεία, ανεξαρτήτως ποσού;
    Έ ρε γλέντια! 

  2. Καλημέρα. Ο 4055 μεταξύ πολλών αλλαγών, έδινε αρμοδιότητες εκδίκασης άλλων θεμάτων (κληρονομητηρια , διαζυγια κλπ) στα ειρηνοδικεία και απ’ ότι διάβασα στο blog δικαστης η παράταση αφορά αυτά τα θέματα. , δηλ. οι ανακοπές ΔΠ τόσο όσον αφορά στο 2μηνο, όσο και στο ύψος του ποσού , δεν α;λλάζουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *