Ασφαλιστικό: Η μεταρρύθμιση πέθανε εν τη γεννέση της

Στον αέρα τινάζουν το νόμο για τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων και τον εξορθολογισμό των παροχών που προέβλεπε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σε συνέχεια των αλλαγών οι οποίες έγιναν για τις κύριες συντάξεις. Ο νόμος Κουτρουμάνη άφηνε ένα παράθυρο με βάσει το οποίο οι αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων – ασφαλισμένων μπορούσαν να ζητήσουν εξαίρεση, και το έπραξαν.

Ηδη τα τρία από τα πέντε μεγάλα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ και ΕΤΑΤ μένουν εκτός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με αποφάσεις τις οποίες έλαβαν – αξιοποιώντας σχετική δυνατότητα που έδινε ο νόμος Κουτρουμάνη.

Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα ξεκινήσει να λειτουργεί μόνο με τα… προβληματικά Ταμεία, δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (του ΙΚΑ) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (των ΔΕΚΟ) τα οποία επρόκειτο να στηριχθούν από τα υπόλοιπα πιο υγιή (προς το παρόν) Ταμεία. Η εξυγίανση, άλλωστε, του συστήματος των επικουρικών στηριζόταν, με βάση το σχετικό νόμο, στη λογική της δημιουργίας ενός κοινού «κουμπαρά» των επιμέρους φορέων των μισθωτών του ιδιωτικού, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και στη σταδιακή, από την 1/1/2015 και μετά, προσαρμογή των επικουρικών συντάξεων σε πιο ανταποδοτική βάση σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Με τις αποφάσεις αυτοεξαίρεσης των επικουρικών τους, τα συνδικάτα αποφεύγουν την άμεση εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του σχετικού νόμου και της υποχρεωτικής εκχώρησης της περιουσίας τους. Με δεδομένα τα διευρυνόμενα λόγω και της ύφεσης ελλείμματα που έχουν, τα Ταμεία υποχρεούνται να συντάξουν αναλογιστικές μελέτες και να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι βιώσιμα ως ΝΠΙΔ και χωρίς καμία κρατική εγγύηση ή δυνατότητα επιχορήγησης. Οι μελέτες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2012.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/101857.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Breaking%2011.06″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *