Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης

Επεκτείνουν το χαράτσι και στα εισοδήματα από 5.000 ευρω

Ακόμα ένας φόρος έρχεται να επιβληθεί αναδρομικά σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους. Μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα φετινά εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να επιλέγει την τακτική του αιφνιδιασμού για να μπαλώσει την τρύπα στα έσοδα.

Έτσι, αν και βρισκόμαστε 70 ημέρες πριν το τέλος του 2012, στην Καραγιώργη Σερβίας εξετάζουν σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου -βάσει του οποίου επιβάλλεται η ετήσια εισφορά- από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, αναδρομικά, από τα φετινά εισοδήματα !

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι -από την επόμενη χρονιά- τη σχετική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν άλλοι 500.000 φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι ταυτόχρονα – ή εναλλακτικά – θα αυξηθούν οι συντελεστές, βάσει των οποίων επιβάλλεται η συγκεκριμένη εισφορά, για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το χαράτσι υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο του εισοδήματος, όχι κλιμακωτά, ως εξής :

-1% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ,

-2% για εισοδήματα από 20.001-50.000 ευρώ,

-3% για εισοδήματα από 50.001-100.000 ευρώ,

-4% για εισοδήματα από 100.001 ευρώ και πάνω.

Επίσης, ταυτόχρονα -ή εναλλακτικά- με το συγκεκριμένο μέτρο, μελετάται η αλλαγή, πάλι δυσμενέστερα, των κλιμακίων επί των οποίων διαμορφώνεται η εισφορά.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και να προκριθεί – αν δεν εφαρμοστούν όλα ταυτόχρονα -, θα σημάνει την κατακόρυφη φορολογική επιβάρυνση για πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογούμενους.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *