Αυξάνονται τα απλήρωτα δάνεια

Πληθαίνουν μέρα με την ημέρα οι οφειλέτες που εμφανίζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανο, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, περισσότεροι από ένας στους δέκα οφειλέτες δεν θα μπορέσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου να ανταποκριθούν.

Ο κ. Ράπανος -που τάχθηκε έστω και με επιφυλάξεις υπέρ του σχεδίου νόμου- υποστήριξε ότι, ενώ την προηγούμενη χρονιά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 10%, μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό.

Από αυτά, την πρώτη θέση κατέχουν τα καταναλωτικά δάνεια και ακολουθούν τα στεγαστικά.

Ο κ. Ράπανος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις τον περασμένο Αύγουστο αυξήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αν και αναγνώρισε πως από τις αρχές της οικονομικής κρίσης έως τον Ιούλιο του 2011 οι ελληνικές τράπεζες «έχασαν περίπου 48 δισ. ευρώ».

Επίσης διευκρίνισε πως πολλά από τα χρήματα αυτά πήγαν στο εξωτερικό, ενώ άλλα τοποθετήθηκαν σε θυρίδες ή κρατούνται ως μετρητά.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών επέμεινε στη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, δήλωσε ότι η πιστωτική επέκταση δεν ακολούθησε ανάλογα τη μείωση του ΑΕΠ, γεγονός που -κατά την άποψή του- δείχνει πως οι τράπεζες έριξαν ρευστότητα στην αγορά, ενώ αναγνώρισε πως η ζήτηση των δανείων μειώθηκε κατά 50% και το απέδωσε στο ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *