Αχαϊκό Βαρόμετρο: Εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται πίσω από τη ΝΔ!!!

Πρωτοφανή στοιχεία για το Νομό Αχαΐας και την πρόθεση ψήφου των πολιτών, προκύπτουν από το Αχαϊκό Βαρόμετρο της Data RC που παρουσίασε σήμερα από την Πάτρα ο καθηγήτης Ηλίας Νικολακόπουλος. Το βαρόμετρο δείχνει την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, περνάει στο Νομό δεύτερο κόμμα, πίσω από τη ΝΔ.

Φυσικά, όπως επανειλημμένα τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, με δεδομένη την ρευστότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εκτίμηση αποτελέσματος.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «πρόκειται για πρωτόγνωρα πράγματα και μεγάλες ανατροπές σε μια εμβληματική περιοχή για το ΠΑΣΟΚ».

Πιο συγκεκριμένα το 12,3% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψήφιζε τη ΝΔ εάν οι εκλογές γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή.

Το 11% το ΠΑΣΟΚ, 10,5% το ΚΚΕ, 8,3% τη Δημοκρατική Αριστερά, 7,8% τον ΣΥΡΙΖΑ, 7,5% τους Οικολόγους Πράσινους, το 3,7% το ΛΑΟΣ, ενώ Δημοκρατική Συμμαχία και Άρμα Πολιτών θα συγκέντρωναν μόλις 0,6% και 0,5% αντίστοιχα.

Πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (λευκό, άκυρο, δεν ψηφίζω, δεν έχω αποφασίσει), επιλέγει την έξοδό του από το εκλογικό σώματα. Το ποσοστό αυτό αγγίζει συνολικά το 30%.

Τα δύο μεγάλα κόμματα διατηρούν τις δυνάμεις τους κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 55 ετών) ενώ στους κάτω των 54 ετών συγκεντρώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, μικρότερα και από το 10%. Αντιθέτως τα κόμματα της Αριστεράς δείχνουν μια σημαντική δυναμική στις μεσαίες και μικρές ηλικίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και στην περίπτωση που δεν προσμετρούνται τα άκυρα και η αποχή τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ μικρά αφού μόλις και μετά βίας ξεπερνά το ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 18,7%, το ΠΑΣΟΚ 16,7% (από 52,7% στις εκλογές του 2009), το ΚΚΕ 16%, η Δημοκρατική Αριστερά 12,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, οι Οικολόγοι 11,4% και ο ΛΑΟΣ 5,6%.

«Δεν μπορώ χα χαρακτηρίσω τ΄αποτελέσματα πρόβλεψη ψήφου, απλά αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση. Δείχνουν την οργή και την απογοήτευση του εκλογικού σώματος. Αποκαλύπτουν το πρωτόγνωρο κλίμα αστάθειας, την τεράστια κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Ποτέ στην Ελλάδα τόσα κόμματα δεν συγκέντρωναν τέτοια ποσοστά», σχολίασε ο κ. Νικολακόπουλος.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που εμφανίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με τα ποσοστά των Εθνικών Εκλογών του 2009.

Χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση μόλις 24,9%, αφού το 12,6% των ψηφοφόρων του επιλέγει την αποχή, το 11,5% πηγαίνει προς τη Δημοκρατική Αριστερά, το 8,8% στο ΚΚΕ, το 7,7% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% στους Οικολόγους, ενώ μόλις το 2,7% προς τη ΝΔ και 1,1% στο ΛΑΟΣ.

Σχετικά χαμηλά είναι και τα ποσοστά συσπείρωσης της ΝΔ, με δεδομένο ότι όλες οι μετρήσεις τη δείχνουν νικήτρια των επόμενων εκλογών.

Έτσι στην Αχαΐα φαίνεται να διατηρεί το 41,4% των ψηφοφόρων της. Το 12,4% επιλέγει την αποχή, ακόμα 12,4% το Άκυρο-Λευκό, το 7,6% πάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% στο ΛΑΟΣ, το 4,8% στους Οικολόγους, το 3,4% στο ΚΚΕ, και από 2,1% σε Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά.

Περισσότερα στοιχεία για τα ευρήματα της πολιτικής δημοσκόπησης αλλά και την οικονομική κρίση στην Αχαΐα σε επόμενο ρεπορτάζ…

www.thebest.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Αχαϊκό Βαρόμετρο: Εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται πίσω από τη ΝΔ!!!”

  1. Τέλος εποχής .

    Το κουβαδάκι σας και σε άλλη παραλία .
    Σε ξένες παραλίες, όμως !

    Πιλόοοοοτεεεεε , βάλε να ζεστάνεις τις μηχανές των ελικοπτέρωωωων !

    (Η να τους βάλουμε καλύτερα στα γερμένα υποβρύχια και να φανεί σαν ατύχημα 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *