Βάζουν «λουκέτο» στα δικαστήρια

Κατεβαίνουν και πάλι από τις έδρες οι δικαστές όλης της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα, πραγματοποιώντας 3ωρη διακοπή των συνεδριάσεων, αλλά και πανδικαστικές συγκεντρώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για διάφορες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει διάφορα φαινόμενα καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι πανδικαστικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα κατά τόπους δικαστήρια της χώρας, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου, όπου και θα αξιωθεί η απόσυρση διαφόρων ρυθμίσεων που θίγουν τους δικαστικούς λειτουργούς.

Οι τέσσερις ενώσεις (Δικαστών και Εισαγγελέων, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελεγκτικού Συνεδρίου) τονίζουν ότι η συνέχεια των κινητοποιήσεων έχει σκοπό να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση τα αυτονόητα για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, δηλαδή ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και ισόρροπα ο θεσμικός ρόλος των τριών λειτουργιών του κράτους, καθώς και ότι πρέπει να εξασφαλίζεται από την ελληνική πολιτεία, με τις αποφάσεις της σε όλα τα επίπεδα, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.

Μεταξύ άλλων, οι δικαστικές ενώσεις ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου να αποσύρει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (που εκκρεμεί στη Βουλή) με τις οποίες:

  • Καταργείται ο ρόλος των Ολομελειών σε κάθε δικαστήριο, όσον αφορά την ψήφιση των κανονισμών για την εσωτερική λειτουργία τους.
  • Σε περίπτωση «αδικαιολόγητης» καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων κλπ., δίνεται η δυνατότητα να περικόπτονται οι μισθοί των δικαστικών λειτουργών, να μετατίθενται αυτεπάγγελτα και να στερούνται τη χρήση των δικαστικών διακοπών. Οι επίμαχες ρυθμίσεις παραβλέπουν – όπως τονίζουν – τις αρχές του πειθαρχικού δικαίου, που προβλέπουν την παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο για τέτοιες περιπτώσεις και όχι την κρίση ενός προϊσταμένου.
  • Απαγορεύεται να μετατεθεί δικαστικός λειτουργός πριν να συμπληρωθούν δύο δικαστικά έτη στον τόπο όπου τοποθετήθηκε.
  • Περιορίζεται ο προληπτικός έλεγχος που διενεργεί σε διάφορες δημόσιες δαπάνες το Ελεγκτικό Συνέδριο και γενικά αδρανοποιείται ως ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο.

www.thebest.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Βάζουν «λουκέτο» στα δικαστήρια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *