“Βουτιά” και επισήμως στην φοροδοτική ικανότητα

Έπιασε “ταβάνι” και αρχίζει να υποχωρεί η φοροδοτική ικανότητα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Και αυτό δεν είναι κάποια γενικόλογη εκτίμηση ή άποψη. Είναι αυτό που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) για την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών και επιχειρήσεων αναφορικά με την πληρωμή των τεσσάρων πιο σημαντικών σε έσοδα φόρων. Μετά από μια σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων το 2016, η φοροκαταιγίδα του 2017 έφερε πτωτική πορεία.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία:

– το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο σύνολο του 2017 σε 80,67%. Δηλαδή ένα στα πέντε ευρώ του συνόλου των παραπάνω φόρων δεν πληρώθηκε στην ώρα του. Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του 2016 ήταν 80,88%, δηλαδή σημειώθηκε, έστω και οριακά κάμψη στη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χαμηλότερη εισπραξιμότητα φόρων είχε σημειωθεί το καταστροφικό για την οικονομία 2015. Το ποσοστό τότε για τους τέσσερις πιο σημαντικούς φόρους είχε διαμορφωθεί στο 76,77% ενώ το υψηλότερο ποσοστό είχε εμφανιστεί το 2013 με 82,98%.

– το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του ΦΠΑ διαμορφώθηκε το 2017 στο 84,17% έναντι 84,60% που ήταν το 2016. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας εμφανίζει την υψηλότερη εισπραξιμότητα από όλους τους φόρους καθώς οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι η μη απόδοσή του είναι πολύ πιο σημαντική φορολογική παράβαση σε σχέση με τη μη πληρωμή των υπόλοιπων φόρων. Και έτσι, όπως περίπου 1 στα 15 ευρώ ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί δεν αποδίδεται εμπρόθεσμα στο δημόσιο, πέραν του ΦΠΑ που χάνουν τα κρατικά ταμεία από τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία (υπολογίζεται ότι χάνεται ένα στα τρία ευρώ που αντιστοιχεί στην οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα).

-το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπωνδιαμορφώθηκε το 2017 στο 67,86% έναντι 68,62% που ήταν το 2016. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζει τη χαμηλότερη εισπραξιμότητα αφού περίπου ένα στα τρία ευρώ φόρου δεν πληρώνεται εμπρόθεσμα.

– στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 86,69%, παρουσιάζοντας δυο ολόκληρες μονάδες κάμψη σε σχέση με το 2016 (88,79%). Αυτή η μεγάλη μείωση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη φορολογική επίθεση που δέχτηκαν τα τελευταία δυο χρόνια με μέτρα όπως η αύξηση του συντελεστή φορολόγησής τους από το 26% στο 29% και η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%

– το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε το 2017 στο 74,6% έναντι 74,12% που είχε διαμορφωθεί το 2016.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *