Βυθίστηκε στην αβεβαιότητα το Χ.Α….

Χωρίς αντιστάσεις και «εγκλωβισμένος» εκ νέου στη δίνη της αβεβαιότητας, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βυθίστηκε 7% στις συναλλαγές της Δευτέρας. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, πτώση άνω του 18% για ΔΕΗ, Alpha Bank, άνω του 14% για Eurobank και ΟΤΕ.

Το επίσημο αίτημα της Ισπανίας για οικονομική ενίσχυση των τραπεζών της και η υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Fitch, υπενθυμίζουν ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια. Κάτι που φαίνεται και στο εσωτερικό της χώρας, με την αγορά να κινείται «σαστισμένη» και ανήμπορη να… πατήσει στα πόδια της.

Αναλυτές τονίζουν ότι το… πάρτι του Ιουνίου είχε άδοξο τέλος καθώς οι καθυστερήσεις της νέας κυβέρνησης, λόγω των προβλημάτων υγείας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Βασίλη Ράπανου, ο οποίος έχει επιλεχθεί για νέος ΥΠΟΙΚ, σε συνδυασμό με το πολύ «βαρύ» κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξανεμίζουν πρόωρα τις ελπίδες που «γέννησε» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αναλύσεις και εκτιμήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι η υπομονή των αγορών εξαντλείται, με αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 28-29 Ιουνίου να θεωρείται η τελευταία ευκαιρία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρις στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρώτη την Άνγκελα Μέρκελ… δεν δείχνουν να πτοούνται και συνεχίζουν τις αόριστες δηλώσεις και τις γενικολογίες, με συνέπεια οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα της συνόδου να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,84% στις 566,79 μονάδες, κινούμενος καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών σε αρνητικό έδαφος και καταγράφοντας αλλεπάλληλα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο ταμπλό όγκος 37,74 εκατ. τεμαχίων αξίας 41 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 28 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 94 υποχώρησαν και 153 παρέμειναν αμετάβλητες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, ο οποίος δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, η συνεδρίαση έκλεισε με «βουτιά» 14,63% στις 211,72 μονάδες. Από τη σύνθεσή του, η μετοχή του ΤΤ υποχώρησε 20,32% στα 0,3530 ευρώ, ενώ της Alpha Bank σημείωσε πτώση 18,40% στα 1,0200 ευρώ. Ακολούθησε ο τίτλος της Eurobank με πτώση 16,31% στα 0,58 ευρώ και της ΕΤΕ με πτώση 13,61% στα 1,2700 ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,2370 ευρώ με πτώση 12,55%.

Από τον 20άρη, όλες οι μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ εκτός από την Coca-Cola 3E, υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 3%. Εκτός από τις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, κατά 18,5% στα 1,63 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ κινήθηκε στα 1,79 ευρώ με απώλειες 14,76%.

Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *