Βόμβα στα θεμέλια των ελληνικών τραπεζών

Προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ πλέον οι επισφάλειες των τραπεζών σε δάνεια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για μια κανονική βόμβα στα θεμέλια τους, την οποία πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους. Συνεπώς έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, που εν προκειμένω δεν είναι άλλη από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι πρώτες πληροφορίες από τη διαδικασία του νέου εσωτερικού ελέγχου που έγινε στα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας αναφέρουν ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην καταναλωτική πίστη έφτασε και οριακά ξεπέρασε ακόμα και το 30%! Όπερ σημαίνει ότι 3 στα 10 δάνεια αυτής της κατηγορίας δεν τακτοποιούνται πλέον.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην στεγαστική πίστη, η οποία έφτασε κοντά στο 18%, όπου διαμορφώνεται και ο συνολικός μέσος όρος των επισφαλών δανείων στη χώρα μας σήμερα.

Και το πιο ανησυχητικό είναι πως την ίδια ώρα οι καταθέσεις βρίσκονται στα χαμηλά 10ετίας, με αποτέλεσμα η αναλογία δάνεια προς καταθέσεις – που είναι από τις βασικότερες – να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *