Βόμβα 200 δισ. € βλέπει το ΔΝΤ στις τράπεζες

Μεγάλη διαμάχη ξέσπασε αργά χθες το απόγευμα μεταξύ ΕΕ και Δ.Ν.Τ με αφορμή την διαρροή από το πρώτο αποσπάσματος μελέτης για τις ζημίες των Ευρωπαϊκών τραπεζών από τα κρατικά ομολόγα της Ευρωζώνης.

Η μελέτη που αναμένεται να περιέλθει στο Global Financial Stability Report που εκδίδει το ΔΝΤ υπολογίζει κάνοντας χρήση των τιμών των CDS την πραγματική τρέχουσα αξία των ομολόγων έξι κρατών και όχι αυτή που γράφουν οι ευρωπαικες τράπεζες στου ισολογισμούς τους.

Πρόκειται για τα ομόλογα των Ελλαδας,Ιρλανδιας,Πορτογαλλιας, Βελγίου ,Ισπανίας και Ιταλίας.

Συμφώνα με την κατάληξη της ερευνάς αν αποτιμηθούν τα ομόλογα των παραπάνω χωρών στις πραγματικές τους τιμές θα επιφέρουν μια συνολική ζημία στο core tier των ευρωπαϊκών τραπεζών ύψους 200 δις. € !

Η ζημία αυτή αναμένεται να μειώσει το core tier των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 10-12% κατά μέσο όρο ενώ συμφωνά με τους αναλυτές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εξαγορές εξ αντανακλάσεως καθώς πολλές τράπεζες θα βρεθούν με νέους μέτοχους λογω της απομειωσης των κεφαλαίων τους.

Είναι προφανές το τι θα σημάνει αυτό για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που τελικά οδηγηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ευρώπη αντέδρασε έντονα σε αυτήν την μελέτη με πρώτη την Ισπανίδα υπουργο Οικονομικων   να τονίζει ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος υπολογισμούς καθώς δεν αθροίζει τα γερμανικά ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες των οποίων η τιμή πρόσφατα ανέβηκε.

Η επίσημη μελέτη αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη του μήνα αφού εγκριθεί από το Δ.Σ του Δ.Ν.Τ και πολλοί πιστεύουν ότι είναι αυτή είναι ο λόγος της πτώσης των τραπεζικών μετοχών ανά την Ευρώπη τις τελευταίες μέρες…

www.banksnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *