Γερμανία: Φοροδιαφυγή δισ. από τράπεζες

Χάρη σε ένα φορολογικό τέχνασμα, τράπεζες και επενδυτικά ταμεία στη Γερμανία φέρονται να προέβησαν σε φοροδιαφυγή πολλών δις. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επαρκούν για να αναλάβουν δράση οι διωκτικές αρχές. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung (SZ), οι φορολογικές αρχές έχουν συγκεντρώσει επιβαρυντικά στοιχεία για περισσότερες από 100 τράπεζες και επενδυτικά ταμεία που φέρονται να εξαπάτησαν το γερμανικό δημόσιο μέσα από ύποπτες αγοραπωλησίες μετοχών. Το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε πάνω από 10 δις ευρώ.

Πολλά τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με εφόδους του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος εάν δεν προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία, αναφέρει η SZ. Eίναι επιτακτικό πλέον να αντιδράσουν οι τράπεζες, υπογράμμισε προς την εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Άπαξ καταβολή αλλά πολλαπλάσια επιστροφή φόρου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τράπεζες φέρονται να προχώρησαν σε μαζικές αγοραπωλησίες μετοχών με (cum) και χωρίς (Ex) μέρισμα, με μοναδικό στόχο να τους επιστραφεί με διάφορα τεχνάσματα πέραν της μιας φοράς, ο φόρος επί της απόδοσης κεφαλαίου, τον οποίο βέβαιοι οι ίδιες κατέβαλαν άπαξ. Με απλά λόγια: ενώ κατέβαλαν μια φορά τον φόρο που αναλογεί στα μερίσματα, κατάφεραν με διάφορα φορολογικά τρικ να τους επιστρέφεται πολλαπλάσια. Οι τράπεζες και τα επενδυτικά funds αντιμετωπίζουν την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Μόλις πρόσφατα το κρατίδιο της ΒΡΒ αγόρασε έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ νέο CD με χιλιάδες τραπεζικά δεδομένα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ενημερώνει στην παρούσα φάση τις αρμόδιες φορολογικές αρχές των υπολοίπων κρατιδίων προκειμένου αυτές να αναλάβουν δράση και να εξιχνιάσουν τις ύποπτες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προ τριών περίπου εβδομάδων το υπ. Οικονομικών της ΒΡΒ απέστειλε στο ελληνικό υπ. Οικονομικών στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Ήδη το 2012 οι γερμανικές διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην Hypovereinsbank. Σε παρόμοιες αγοραπωλησίες φέρονται να εμπλέκονται και πελάτες της Deutsche Bank. Η ποινική δίωξη στις περιπτώσεις αυτές όμως είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, διότι τα εν λόγω φορολογικά τεχνάσματα γίνονταν επί χρόνια με την ανοχή του νομοθέτη.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa)

www.capital.gr

Πηγή: Deutsche Welle

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *