«Γεφύρι της Άρτας» η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Σε «γεφύρι της Άρτας» έχει εξελιχθεί το εγχείρημα της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες για να προχωρήσει η πώληση των δανείων αυτών και ήδη πέντε εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων τις οποίες θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση καθυστερούν βάζοντας εμπόδια στην όποια εξέλιξη.Την ίδια ώρα καμπανάκι χτυπούν οι εκπρόσωποι των τραπεζών επισημαίνοντας ότι όσο καθυστερεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός στόχων.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σκοπεύει να αναλάβει ενεργό ρόλο διατυπώνοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς ο χρόνος πιέζει και εντός του 2018 αναμένονται και τα νέα stress test για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αναφορικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πως το θέμα αυτό έπρεπε να είχε κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν , τα σενάρια για την διαχείριση των κόκκινων δανείων είχαν γίνει με δεδομένο ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα ήταν ψηφισμένο και σε ισχύ, κάτι που  σήμερα δεν υφίσταται ,θέτοντας κάθε προγραμματισμό εκτός στόχου.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι πλέον είναι υπαρκτός ο φόβος επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τα δάνεια τους ,να σταματήσουν να το κάνουν αναμένοντας την ένταξη τους στο νέο πλαίσιο του εξωδικαστικού το οποίο όμως καθυστερεί, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Παράλληλα και η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προχωρήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού, όταν αυτός θεσμοθετηθεί, έχει καθυστερήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της ομιλίας του σε εκδήλωση του Wharton Club of Greece.  λέγοντας  μεταξύ άλλων  ότι είναι επιτακτική η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα καθώς το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφενός μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και έτσι δυσχεραίνει την προσφορά πιστώσεων, κάτι το οποίο πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες τα εμπόδια για να κλείσει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένουν και αφορούν το ποιες τελικά οφειλές θα ενταχθούν σε ρυθμίσεις ( π.χ παρακρατηθέντες φόροι, οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία κτλ) αλλά και το ζήτημα της ασυλίας των στελεχών των τραπεζών και του δημόσιου που θα αποφασίζουν τις αναδιαρθρώσεις.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα μειώνεται υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες θα βρεθούν υπόλογες απέναντι στο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) εάν δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί αφού όπως λέγεται ακόμα και όταν ψηφιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα χρειαστεί ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να παράξει αποτελέσματα.

Ειδικότερα, έως το τέλος του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα από 63,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριος 2016 θα πρέπει να έχουν μειωθεί στα 59,8 δισ. ευρώ  ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα 43,6 στα 36,9 δισ. ευρώ. Απώτερος στόχος που έχει βάλλει ο SSM στις τράπεζες είναι έως τα τέλη του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα να έχουν «πέσει» στα 40,5 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 22,7 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *