Γιατί επιτέλους δεν επαναστατεί ο λαός;

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει έστω και ένας αναγνώστης που δεν έθεσε ο ίδιος ή δεν άκουσε το ερώτημα «γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος;». Εξάλλου όλοι αντιλαμβανόμαστε πως όσο δεν αντιδρούμε τόσο η κατάστασή μας θα γίνεται χειρότερη. Και όμως τίποτα δεν γίνεται.

Αλλά, όσο και αν ηχεί περίεργο, αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός είναι σε τέτοια κατάσταση επαναστατικότητας που δεν παίρνει άλλο. Και όμως δεν ξεσηκώνεται. Και δεν φταίει η φυλή μας, ούτε η ποιότητα του Έλληνα και άλλες ανοησίες που ακούγονται για να αιτιολογήσουν το φαινόμενο του καναπέ.

Κάθε λαός επαναστατεί μόνο αν συντρέξουν σωρευτικά τέσσερις (μαθηματικές θα λέγαμε) προϋποθέσεις, διαφορετικά αφανίζεται χωρίς να καταλάβει το γιατί.

Α) Πρέπει να υπάρξει ένα όραμα, μια ιδέα. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει η πνευματική τροφή που θα καλύψει την πνευματική αναζήτηση που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να δράσει. Ποιο είναι αυτό το όραμα σήμερα; Μήπως ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός ή ο νεοφιλελευθερισμός; Έχουμε ξεμείνει από ιδεολογίες.

Β) Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος και ορατός εχθρός. Κανένας λαός δεν ξεσηκώνεται ποτέ με αντίπαλο τον κανένα ή έναν αόρατο εχθρό (π.χ. παγκοσμιοποίηση, αγορές, δανειστές κ.λ.π.) που δεν μπορεί να τον δει. Υπάρχει άραγε ορατός εθνικός ή ταξικός εχθρός;

Γ) Θα πρέπει να υπάρξει προοπτική βελτίωσης της παρούσας θέσης. Δηλαδή ξεσηκώνεται ένας λαός, όχι για να πάει αυτοκτονικά σε χειρότερη κατάσταση, αλλά για να βελτιώσει τη ζωή του.  Ποια είναι άραγε η εναλλακτική πρόταση που υπόσχεται καλυτέρευση της θέσης του λαού σήμερα;

Δ) Θα πρέπει να υπάρξει Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα (επαναστατική ομάδα) που θα ενσαρκώνει τις τρεις προηγούμενες προϋποθέσεις, θα εκφράσει τη λαϊκή συνισταμένη  και θα τεθεί επικεφαλής της λαϊκής επανάστασης. Κανένας λαός ποτέ δεν ξεσηκώνεται μόνος του άτακτα και ασυντόνιστα. Και φυσικά ο Ηγέτης ή Ηγετική Ομάδα δεν θα γεννήσουν μόνοι τους τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά θα εκφράσουν σε δεδομένη ιστορική στιγμή τις ήδη γεννημένες προϋποθέσεις. Όσο λοιπόν δεν ξεκαθαρίζουν και δεν σχηματοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις τόσο και δεν θα εμφανίζεται και ο Ηγέτης και άρα και η επανάσταση. Επομένως πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να σχηματοποιηθούν κατ’ αρχήν οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις και τότε θα υπάρξει αμέσως η εξέγερση και η ανατροπή.

Όμως το καθεστώς δεν είναι αφελές. Σκόπιμα με την προπαγάνδα του, μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ κ.λ.π. δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολίες, ώστε να μην σχηματοποιούνται το όραμα και η εναλλακτική λύση, να σβήνονται εύκολα τα ίχνη του εχθρού και να μην προβάλλονται ικανά πρόσωπα με ιδέες που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσουν ηγέτες. Γι’ αυτό και βλέπουμε να ανακυκλώνονται με κολοσσιαίες και προκλητικές αμοιβές  τα ίδια φθαρμένα υλικά.

ΥΓ. Συγκρατείστε αυτό το άρθρο, θα μας χρειαστεί σε άλλες αναλύσεις σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις.

hassapis-peter.blogspot.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Γιατί επιτέλους δεν επαναστατεί ο λαός;”

  1. Ο λαος δεν επαναστατει γιατι πιστευει στο χρημα και οχι σε ιδεες.
    Το οραμα της νεολαιας σημερα που ειναι η ατμομηχανη της καθε κοινωνιας ειναι να γινει τρεντυ. Να εχει δηλαδη γκατζετς, αντροιντ, καλλυντικα, κοιλιακους κλπ.
    Ηγετης σημερα ειναι αυτος που εχει λεφτα διοτι οποιος εχει λεφτα εχει συγκεντρωμενη στην τσεπη του πολυ ανθρωπινη πιστη.
    Δυστυχως ομως οσοι εχουν λεφτα θελουν ακομα περισσοτερα και δεν τα μοιραζουν στους αλλους ετσι απο ιδεολογια.
    Βλεπουμε λοιπον οτι το ιδιο το συστημα αξιων αυτης της κοινωνιας ειναι που δεν ωθει τον πολιτη σε επανασταση γιατι ως συστημα αξιων δεν πιστευει στον πολιτη.
     
     
     

  2. Εδώ υπάρχουν λοβοτομημένοι που ακόμα ψηφίζουν τους σημίους τους! Και δοθήσεις της ευκαιρίας διαβάστε και το κάτωθι:Στις 11 Ιουνίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας που οδήγησε την χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, είναι προσκεκλημένος ομιλητής του συνεδρίου TEDGlobal στο Εδιμβούργο. Σύμφωνα με το TEDGlobal, πρόκειται να μιλήσει για τα υποτιθέμενα «μαθήματα που πήρε από την Ελληνική κρίση χρέους», ενώ ο ίδιος κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας οδήγησε την Ελλάδα σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση.Ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του ούτε «κληρονόμησαν το έλλειμα», όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα του TED, ούτε παρουσιάστηκε στην Ελληνική πολιτική σκηνή το 2009 για πρώτη φορά. Πρόκειται για οργανικό κομμάτι του πολιτικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Εκλέγεται βουλευτής από το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής από το 1984. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του και έχει βρεθεί στην εξουσία στην Ελλάδα για 21 χρόνια μέσα στο πέρας των τελευταίων τριών δεκαετιών. Επίσης, έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Το 2009, κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος τέλος στη λιτότητα και νέα μέτρα που θα δημιουργούσαν τις συνθήκες για ανάπτυξη, ενώ αρνιόταν κατηγορηματικά ότι θα κατέφευγε σε οποιοδήποτε δάνειο από το ΔΝΤ. Μετά από 4 χρόνια και την άνευ όρων υπογραφή τριών μνημονίων το Ελληνικό χρέος συνεχίζει και αυξάνεται παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Η κρίση πλέον έχει μετατραπεί από «κρίση χρέους» σε ανθρωπιστική με 21% των Ελλήνων να ζουν κάτω από τα όρεια της φτώχειας, δραματική αύξηση της ανεργίας (αγγίζει το 55% στους νέους) και 300% αύξηση στις αυτοκτονίες. Έχει εξελιχθεί και σε κρίση της δημοκρατίας με την κρατική καταστολή να ξεπερνά κάθε όριο και με ναζιστικές ομάδες ανενόχλητες από το κράτος, να τρομοκρατούν, επιτίθενται ακόμα και να δολοφονούν μετανάστες και αγωνιστές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας έναντι ελάχιστου αντιτίμου. Το εξευτελιστικά χαμηλό κόστος του δημόσιου προς πώληση πλούτου, σε συνδυασμό με την πτώση των μισθών, κάνει την εγχώρια και διεθνή πλουτοκρατία, υπεύθυνη για την κρίση, τώρα να κερδοσκοπεί από αυτήν.Την ίδια στιγμή, ο Παπανδρέου συνεχίζει να υποστηρίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση και ταξιδεύει πολυτελώς ανά τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις για τα «μαθήματα που πήρε από την Ελληνική κρίση χρέους». Πρόκειται για προσβολή απέναντι σε αυτούς που πήραν τα «πραγματικά μαθήματα» της κρίσης. Όλους αυτούς που χτυπήθηκαν από την αύξηση της ανεργίας, τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, αυτούς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ενάντια στα μνημόνια και στις κυβερνήσεις που τα υπέβαλαν.
    ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΔΩ: http://www.avaaz.org/en/petition/Against_the_visit_of_G_Papandreou_in_Edinburgh/?aSAxJeb&s=1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *