Γιατί η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από τις …υποβαθμίσεις

Πόσο θα επηρεάσει τη χώρα μας το μπαράζ των υποβαθμίσεων των ευρωπαϊκών οικονομιών από την S&P στο τέλος της περασμένης εβδομάδας; Η εκτίμηση που υπάρχει σε κύκλους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στην Αθήνα, είναι ότι «ήρθε την κατάλληλη στιγμή».

Κι αυτό γιατί με την δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη γαλλική, να χάνει το τριπλό Α στην αξιολόγηση της, όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι πιθανά. Και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις στην περίπτωση που μια άλλη ευρωπαϊκή οικονομία, η ελληνική, οδηγηθεί σε πτώχευση.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Με το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το PSI+. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «όλα έγιναν στο κατάλληλο timing» και μπορεί στο τέλος η χώρα να βγει κερδισμένη απ αυτή την εμπλοκή. Γαλλία και Γερμανία δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πτωχεύσει την επομένη της υποβάθμισης, σχεδόν της μισής Ευρωζώνης από την S&P, είναι η βασική πεποίθηση. Και μ’ αυτή θα πορευτούν απ’ εδώ και στο εξής στην κυβέρνηση.

www.voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *