Γιατί η κυβέρνηση δεν όρισε ανεξάρτητη επιτροπή από δικαστικούς για το “πόθεν έσχες”;

Όταν η κυβέρνηση κάνει καλά πράγματα, θα τα επικροτούμε. Κι ακόμη περισσότερο όταν θα τηρεί βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις που έχουν και μείζονα σημασία. Μία από αυτές είναι και ο εξονυχιστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτικών και των συγγενών τους από το 1974 μέχρι σήμερα. Θα ελεγχθούν οι φορολογικές τους δηλώσεις και τα πόθεν έσχες τους για να δει και ο κόσμος ποιοι πλούτισαν ενώ δεν είχαν ούτε τρύπιο παντελόνι και ποιοι κράτησαν την εντιμότητά τους και δεν έβαλαν το χέρι στο μέλι.

Έτσι, θα τιμωρηθούν και οι… Ακηδες όλων των κομμάτων αλλά θα αποκαλυφθούν και οι τίμιοι ώστε να μην κατηγορείται συλλήβδην το πολιτικό σύστημα.

Ο έλεγχος αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του και δε θα μπορούσε να κάνει πίσω. Έτσι, προχθές ανακοινώθηκε ότι συστήνεται επιτροπή που θα ξεκινήσει τον έλεγχο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στην Επιτροπή ο κ. Θ. Μπούρας, τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης, το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Μανιάτης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος, τη Χρυσή Αυγή ο κ. Α. Γρέγος, τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Δ. Αναγνωστάκης και το ΚΚΕ ο κ. Σ. Χαλβατζής. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην ίδια Επιτροπή θα προσκληθούν να μετάσχουν, ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου , κ. Γιώργος Γιαγλής και ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα μετάσχουν, επίσης, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Αγγελική Θεοφιλοπούλου, η αρεοπαγίτης κ. Δημητρούλα Υφαντή, και ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νικόλαος Μηλιώνης.

Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση, όμως, δε γίνεται κάθε φορά που υλοποιείται μια δέσμευση να είναι όλα στην εντέλεια; Δε μπορεί η κυβέρνηση να πάψει να κατατρύχεται από τα λάθη του παρελθόντος; Και εξηγούμαστε:

Γιατί στη πολιτική που θα ελέγξει τα πόθεν έσχες πρέπει να βρίσκονται βουλευτές; Δηλαδή οι πολιτικοί θα κάνουν έλεγχο στους συναδέλφους τους; Δεν έχουμε ζήσει παλαιότερες επιτροπές όπου η συναδελφική αλληλεγγύη υπερτερεί του δημοσίου συμφέροντος; Ή μήπως δεν ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη συντεχνία στην Ελλάδα είναι οι βουλευτές και κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν το μαγαζάκι τους; Έβαλαν για «ξεκάρφωμα» 2-3 καθηγητές και δικαστικούς που απλώς θα… συμμετέχουν.

Από την άλλη, να θυμίσουμε στη ΝΔ ότι η προεκλογική της δέσμευση είχε τα εξής σημεία:

Να συστήσει Επιτροπή Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, η οποία θα επανελέγξει όλες τις υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί (κοινοβουλευτικοί και εξωκοινοβουλευτικοί) από το έτος 1974 έως σήμερα, όπως και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των τέκνων τους.
Η Επιτροπή αυτή να έχει αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες για να μπορεί να ζητά και να λαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία από οποιαδήποτε αρχή, υπηρεσία ή οργανισμό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς τη συναίνεση του ελεγχόμενου.
Να συνεργασθεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με σκοπό τη σύσταση της ως άνω Επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ανεξάρτητη και απρόσκοπτη λειτουργία της.
Ο διενεργούμενος έλεγχος από την Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η σχετική Έκθεση αποτελεσμάτων να συνταχθεί, το αργότερο, εντός έτους από τη σύσταση της Επιτροπής. Η Έκθεση αποτελεσμάτων να κοινοποιηθεί στη Βουλή και να δημοσιοποιηθεί στον Τύπο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει νομοθετικά να παρασχεθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα.
Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν όρισε ανεξάρτητη επιτροπή από δικαστικούς να κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά των βουλευτών αλλά επέλεξε τη λογική της συντεχνίας;

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *