Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

«Ο λόγος καταθέσεων προς χορηγήσεις διαμορφώνεται στο 66%. Υπάρχει μια υπερβάλλουσα ρευστότητα της τάξεως των τριών δισ. ευρώ και εκτιμούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα».

Αυτά δήλωσαν τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Συγκροτήματος σε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, συμπληρώνοντας πως η τράπεζα θα κινηθεί προς την επιβολή χρεώσεων σε καταθετικούς λογαριασμούς (βλέπε αρνητικά επιτόκια) επιχειρήσεων-οργανισμών, χωρίς όμως αυτό να επεκταθεί και στους ιδιώτες. Παράλληλα, θα ωθήσει τμήμα των καταθετών της να στραφεί προς τα επενδυτικά προϊόντα.

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν επικρατεί μόνο στην Κύπρο. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα υπερβάλλουσας ρευστότητας (μία μόνο συστημική τράπεζα έχει δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις χαμηλότερο του 100%), ωστόσο όλα δείχνουν πως στο προσεχές μέλλον θα δούμε ψαλίδισμα των όποιων καταθετικών επιτοκίων, επιδείνωση όρων στα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου (πιθανόν οι τράπεζες να εγγυώνται ότι η ενδεχόμενη ζημία δεν θα υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο) και φυσικά -όπως και πράττει η Τράπεζα Κύπρου- ένταση των προσπαθειών για στροφή μέρους των σημερινών καταθέσεων προς την απόκτηση επενδυτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, όπως επανειλημμένα έχει γράψει το Euro2day.gr (π.χ. δημοσίευμα της 9ης Μαΐου 2019 με τίτλο «Στροφή από τις καταθέσεις στις προμήθειες», οι ελληνικές τράπεζες ωθούν τους καλούς πελάτες τους να μετατρέψουν τμήμα των καταθέσεών τους κυρίως σε ασφαλιστικά προϊόντα και αμοιβαία κεφάλαια.

[button url=”https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1709401/giati-oi-trapezes-diohnoyn-tis-katatheseis-.html” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *