Γιατί οι τράπεζες πριμοδοτούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

«Ναι» στο Ιντερνετ, στα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες και «όχι» στο γκισέ λένε πλέον οι τράπεζες, επιδιώκοντας σταθερά να ωθήσουν τους πελάτες τους προς τα εναλλακτικά δίκτυα. Στόχος τους – με πρόσχημα την ευκολία και την οικονομία – να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους.

«Ο λόγος λειτουργίας των καταστημάτων είναι να πωλούν δάνεια και τραπεζικά προϊόντα. Απαξ και δεν το κάνουν, δεν χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος δείχνοντας ξεκάθαρα τη στρατηγική των τραπεζών.

Ακόμη μία απόδειξη στην αλλαγή των δεδομένων και στη στροφή μακριά από το γκισέ είναι ότι οι τράπεζες πρώτη φορά επιστρέφουν χρήματα και ανταμείβουν με πόντους όσους χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες (που δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο), ενώ έχουν ψαλιδίσει τις χρεώσεις στο e-banking. Επιπλέον στόχος όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της τρόικας είναι να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά εκτός αγοράς. Περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές σημαίνει λιγότερο μαύρο χρήμα, δηλαδή μεγαλύτερο και καλύτερο έλεγχο στη διαχείριση των κεφαλαίων.

Ετσι, πρόσφατα στην Ελλάδα ήρθαν πρώτη φορά και οι λεγόμενες «ανέπαφες συναλλαγές» μέσω πιστωτικών καρτών, οι οποίες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά σε καθημερινές συναλλαγές, όπως αγορές στο περίπτερο ή πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Απόβαση» στην κινητή

Μεγάλο επίσης στοίχημα για τις τράπεζες είναι η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της κινητής τηλεφωνίας αλλά και των ταμπλετών. Δεδομένου ότι η διείσδυση της κινητής αγγίζει το 100%, ενώ ένας στους τέσσερις Ελληνες έχει έξυπνο κινητό τηλέφωνο, οι υπηρεσίες εν κινήσει είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλείς. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι μεγαλύτερες τράπεζες αναπτύσσουν εξειδικευμένες εφαρμογές για λειτουργικά συστήματα iOS και Android, ώστε να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους πελάτες τους, αλλά και να ενσωματώσουν περισσότερες και πιο καινοτόμες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι iPhone, iPad αλλά και κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android της Google μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή και μέσω αυτής να αποκτήσουν πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Εύκολα και οικονομικά

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πελάτες επιλέγουν να κάνουν πλέον τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά είναι η ευκολία και η οικονομία. Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος όλο το 24ωρο να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του και να μην περιμένει σε ουρές είναι σημαντικότατο δέλεαρ. Παράλληλα, στο οικονομικό μέτωπο, η μεταφορά των χρημάτων, η πληρωμή των λογαριασμών ή των πιστωτικών καρτών, οι προμήθειες για αγοραπωλησίες μετοχών και μία σειρά από άλλες συναλλαγές τιμολογούνται είτε δωρεάν είτε με σοβαρότατη έκπτωση αν γίνουν ηλεκτρονικά, σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να βγαίνουν κερδισμένες, καθώς το κόστος ανά συναλλαγή από το γκισέ είναι υψηλότερο ακόμη και από τις τσουχτερές προμήθειες που ούτως ή άλλως χρεώνουν.

Απόλυτα ασφαλείς

Τέλος, όσον αφορά την ανησυχία για την πιθανότητα κλοπής, οι τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι οι συναλλαγές «νέας γενιάς» είναι απόλυτα ασφαλείς και ο πελάτης δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να χάσει τα χρήματά του. Μάλιστα, προσθέτουν ότι σήμερα είναι στατιστικά πιθανότερο να πέσεις θύμα ληστείας στον δρόμο, παρά να χάσεις χρήματα από ηλεκτρονική συναλλαγή. Ενδεικτικό είναι ότι σε περίπτωση ύποπτης συμπεριφοράς (π.χ. αγορά με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό και ταυτόχρονη ανάληψη στην Ελλάδα) οι τράπεζες ειδοποιούν άμεσα τον κάτοχο και σπεύδουν να μπλοκάρουν την κάρτα. Αντίστοιχα, στις ανέπαφες συναλλαγές το όριο των ημερήσιων ποσών εγγυάται ότι ακόμα και αν ο κάτοχος χάσει την κάρτα του, η απώλεια δεν θα είναι μεγαλύτερη από το να χάνει τα ψιλά που έχει στο πορτοφόλι του.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/periousia/trapezes/35515-2012-06-26-07-57-26″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *