Γ. Βαρουφάκης: Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τη χρεοκοπία μας

Είναι εγκληματικό να πάρουμε αυτό το δάνειο με τις συγκεκριμένες συνθήκες, δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Δεν πτωχεύει μία χώρα. Μόνο μία επιχείρηση πτωχεύει», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real Fm», προσθέτοντας ότι οι δανειστές φοβούνται περισσότερο από εμάς την χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το μόνο σοβαρό θέμα αφορά την προστασία του τραπεζικού συστήματος, που απειλείται με κατάρρευση αν η ΕΚΤ σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

«Οι δανειστές φοβούνται πιο πολύ από εμάς τη χρεωκοπία. Αν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες θα συμπαρασύρουν τις Γαλλικές και τις Ιταλικές ενώ υπάρχει και νομικό πρόβλημα αφού η ΕΚΤ τυπώνει εκατοντάδες δισ. ευρώ και τα παρέχει σε εμπορικές τράπεζες λαμβάνοντας πατσαβούρια ως εχέγγυα», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Γι’ αυτό ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επίσημης πτώχευσης της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει ΕΚΤ σε συνεργασία με τον EFSF να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ούτως ώστε το Δημόσιο να συνεχίσει να λειτουργεί με τους δικούς του πόρους.

«Δεν πτωχεύει μία χώρα, μία επιχείρηση πτωχεύει και είναι εγκληματικό να πάρουμε αυτό το δάνειο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δάνειο δεν είναι βιώσιμο.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *