Γ. Ζανιάς: «Η πληρωμή των φόρων είναι εθνικό καθήκον»

«Η πληρωμή των φόρων είναι εθνικό καθήκον». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Γ. Ζανιάς κατά την επίσκεψή του στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών  -διήρκεσαν λίγο πάω από μια ώρα- με τα στελέχη και την ηγεσία του ΣΔΟΕ ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε:  «Είχα μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΔΟΕ για την ενεργοποίηση, συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών του οργανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των στόχων που επιτυγχάνουν στην είσπραξη των εσόδων. Θα ήθελα να πω, πως στη σύντομη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, η είσπραξη των εσόδων αποτελεί ίσως τον υπ’ αριθμό ένα στόχο. Και αυτό γιατί οι μέρες που περνάμε χαρακτηρίζονται από κάπως αυξημένη αβεβαιότητα, όπου παραδοσιακά χαλαρώνουν οι μηχανισμοί. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτή τη φορά. Έχουμε δύο απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμείς παράλληλα θα πρέπει να μαζεύουμε τα έσοδα. Θα ήθελα, επίσης, να πω, πως αυτή τη περίοδο αποτελεί εθνικό καθήκον η πληρωμή των φόρων. Οι προσπάθειες για εντατικοποίηση και δραστηριοποίηση των μηχανισμών είσπραξης του κράτους θα συνεχιστούν και με άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ανακοινώνονται».

Υπό το βάρος των δυσμενών στοιχείων για την πορεία των φορολογικών εσόδων κατά το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου (-24% σύμφωνα με πληροφορίες, σε ετήσια βάση) ο κ. Ζανιάς επιχειρεί θα θέσει σε επιφυλακή τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τονίζοντας επίσης παράλληλα την ατομική ευθύνη των πολιτών για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα επικοινωνήσει προσωπικά με κάθε προϊστάμενο ΔΟΥ ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και να συγκρατηθεί η πτωτική πορεία των εσόδων.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα επιστρέψει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά τις εκλογές ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009.

[sc:Πηγή id=”http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=458699″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *