Δέκα απλοί τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα

Η κρίση έχει φέρει πολλά νοικοκυριά στο όριο της επιβίωσης. Η αλήθεια είναι ότι οι περικοπές δαπανών έχουν όριο και ότι η αύξηση των εσόδων, π.χ. με μια δεύτερη δουλειά, σε αυτή τη συγκυρία μοιάζει με αστείο.

Παρ’ όλα αυτά, ίσως, υπάρχουν κάποια περιθώρια για περικοπές ή -καλύτερα- για πιο προσεκτική διαχείριση του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1. Πάρτε καφέ από το σπίτι

Ελάχιστο ετήσιο όφελος: 209 ευρώ

Αναζητήστε το ξεχασμένο θερμός σας και πάρτε διαζύγιο από το καφέ από το κυλικείο του γραφείου ή από τον καφετζή.

Ενα κουτί στιγμιαίου καφέ κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ (αν είναι ιδιωτικής ετικέτας είναι φθηνότερο) και ένα πακέτο ζάχαρη γύρω στο 1 ευρώ. Με τις ποσότητες αυτές εξασφαλίζετε τον καφέ για ένα μήνα με μόλις έξι ευρώ. Δηλαδή η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε περίπου 66 ευρώ, αν υποθέσουμε ότι εργαζόμαστε 11 μήνες.

Αντίθετα, ο καφές απ’ έξω -ακόμα κι αν το βρίσκετε στην τιμή του 1 ευρώ- θα σας κοστίσει 25 ευρώ το μήνα ή 275 ευρώ το χρόνο. Επομένως, το όφελος θα είναι της τάξης των 209 ευρώ το χρόνο.

Ακόμα κι αν προτιμάτε εσπρεσάκι ή καφέ φίλτρου, πάλι συμφέρει να αγοράσετε μία μηχανή και τα υλικά να φτιάχνετε μόνοι σας τον καφέ πάρα να τον αγοράζετε.

Θυμηθείτε:

Ο,τι παίρνετε έτοιμο φαγητό ή ποτό απ’ έξω, κοστίζει κατά μέσο όρο 10 φορές πάνω από το κόστος, το οποίο θα είχατε εσείς.

2. Νερό από τη βρύση

Ελάχιστο ετήσιο όφελος: 165 ευρώ

Είναι κρίμα να πληρώνετε για κάτι το οποίο μας το δίνει η βρύση του γραφείο ή του σπιτιού δωρεάν, ή σχεδόν δωρεάν. Αν δεν εμπιστεύεστε το δίκτυο του γραφείου σας, μπορείτε να πάρετε το νεράκι από το σπίτι. Δεν είναι ντροπή.

Θυμηθείτε:

Η Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, διαθέτει το καλύτερο νερό του κόσμου.

3. Πάρε ταπεράκι

Ελάχιστο ετήσιο όφελος: 1.000 ευρώ

Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρει φθηνό μαγαζί και ένα κολατσιό, πχ σάντουιτς συν χυμός συν φρούτο ή γιαούρτι δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ. Αυτό θα σας κοστίζει 1.375 ευρώ το χρόνο.

Αν παίρνετε φαγητό και φρούτο από το σπίτι, το αντίστοιχο κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 300 ευρώ. Και σε αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνεται σάντουιτς και φρούτο ή χυμός, αλλά φαγητό κανονικό: αυγά, όσπρια, μακαρόνια, μπιφτέκια κλπ.

Θυμηθείτε:

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική και για την παραγωγικότητά σας. Τρώγοντας μόνο σάντουιτς ή σαλάτες, σε λίγα χρόνια θα φάτε τα λεφτά σας στους γιατρούς.

4. Κόψτε το τσιγάρο

Ελάχιστο ετήσιο Οφελος: 1.280 ευρώ

Το κάπνισμα πρέπει έτσι κι αλλιώς να κοπεί για να αποφύγετε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και ενδεχομένως έναν αργό και πολύ επώδυνο θάνατο.

Πέραν αυτού θα κερδίσετε τουλάχιστον 1.280 ευρώ το χρόνο, που θα σας κάνουν τις διακοπές σας πιο άνετες.

Θυμηθείτε:

Υπάρχουν δωρεάν κλινικές σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία που βοηθούν με σύγχρονες φαρμακευτικές και ψυχολογικές μεθόδους τη διακοπή του καπνίσματος με πολύ μεγάλη επιτυχία.

5. Αλλάξτε πρόγραμμα τηλεφωνίας

Ελάχιστο ετήσιο όφελος: 180 ευρώ

Ασχοληθείτε λίγο με τα προγράμματα της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και αναζητήστε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Τα στελέχη των εταιρειών δηλώνουν ότι ο καταναλωτής μπορεί να μειώσει το ετήσιο κόστος από 25% έως 50%, με το κατάλληλο πρόγραμμα.

6. Καταργήστε συνδρομές

Ελάχιστο ετήσιο όφελος: 25 ευρώ

Αν έχετε πιστωτική κάρτα, ζητήστε να σας καταργήσουν τη συνδρομή, αλλιώς κλείστε την κάρτα και για να κάνετε τη δουλειά σας, πάρτε μία προπληρωμένη.

Αν έχετε συνδρομή σε γυμναστήριο που δεν πατάτε ποτέ, ακυρώστε την, ζητήστε τα χρήματα πίσω -να επιμείνετε και θα τα πάρετε- και ξεκινήστε μαζί με τη φίλη ή τον φίλο σας βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Αν έχετε συνδρομητική τηλεόραση, σκεφτείτε αν τελικά προλαβαίνετε να βλέπετε κάποια ταινία ή το αγαπημένο σας πρόγραμμα και πόσο συχνά και αν εν τέλει αξίζει τον κόπο να πληρώνετε κάθε μήνα κάτι που δεν χρησιμοποιείτε.

Αν καταργήσετε όλες αυτές τις συνδρομές, τότε η εξοικονόμηση δεν θα είναι 25 ευρώ το χρόνο, αλλά περίπου 1.300 ευρώ.

7. Στη δουλειά δυο – δυο

Ελάχιστη ετήσια εξοικονόμηση: 1.000 ευρώ

Ισως δεν είναι εφικτή λύση για όλους. Ισως, για κάποιους να είναι. Βρείτε συναδέλφους που μένουν κοντά σας (ή περνούν από την περιοχή σας), δώστε ραντεβού και μοιραστείτε τα έξοδα κίνησης για να πάτε και να έρχεστε από το γραφείο.

Θυμηθείτε

Υπάρχουν και αστικές συγκοινωνίες. Οχι άριστες, ούτε πολύ καλές. Ορισμένες, όμως, περιοχές εξυπηρετούνται καλά. Προτιμήστε τις και θα βγείτε σημαντικά κερδισμένοι. Οχι μόνο λόγω οικονομίας στα καύσιμα, αλλά θα γλιτώσετε έξοδα για πάρκινγκ, θα έχετε λιγότερες φθορές (εξοικονόμηση στο σέρβις) και κυρίως δεν θα πάτε στον ψυχίατρο λόγω κίνησης.

8. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη

Ελάχιστη ετήσια εξοικονόμηση: 400 ευρώ

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, για ένα σπίτι 100 τ.μ. που έχει καλοριφέρ (πετρέλαιο) το χειμώνα και air condition το καλοκαίρι, μπορεί να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες για ενέργεια κατά περίπου 25-40% με μία απλή κίνηση: Το χειμώνα ο θερμοστάτης να είναι σταθερά ρυθμισμένος στους 19 βαθμούς και το καλοκαίρι στους 22 με 24 βαθμούς κελσίου. Κάθε ένας βαθμός μικρότερος το χειμώνα και κάθε ένας βαθμός υψηλότερα το καλοκαίρι οδηγεί σε εξοικονόμηση κατά 10% με 15%.

Αν μάλιστα προτιμήσουμε τους ανεμιστήρες αντί του air condition ή αν το σπίτι και οι συσκευές είναι ενεργειακά αποδοτικές, τότε η οικονομία είναι μεγαλύτερη και μπορεί να πέσει κατά 60%.

9. Αφήστε το ipad για αργότερα

Η αγορά ψηφιακών ή άλλων υπολογιστικών συσκευών μπορεί να πραγματωθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που το προϊόν εισάγεται στην αγορά. Ειδικότερα, η πάροδος 3-4 μηνών από την κυκλοφορία κάποιου προσωπικού υπολογιστή ή κάποιου gadget ή κάποιας άλλης ψηφιακής συσκευής, έχει μεγάλη επίπτωση στην τιμή που πληρώνει ο μέσος καταναλωτής, καθώς οι εξελίξεις στον κλάδο είναι ταχύτατες και το ανώτερο χρονικό διάστημα αρκεί για την είσοδο ενός νέου, πιο εξελιγμένου, προϊόντος.

10. Κλείστε από νωρίς τα εισιτήρια

Η εξοικονόμηση σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το πόσο ταξιδιάρης είστε και τι είδους ταξίδια κάνετε. Γενικά, όσο πιο νωρίς κλείνετε αεροπορικά εισιτήρια, τόσο πιο φθηνά θα τα βρείτε. Αν μπορείτε, κλείστε τα και 11 μήνες νωρίτερα.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/xrisima-nea/33583-2012-05-23-09-01-54″ ]

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Δέκα απλοί τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *